Nano-dronovi: Nosi ih jedan vojnik, domet im je dva kilometra, počelo korišćenje /video/

© Foto : Youtube/UAVTEK/PrintscreenNano-dronovi britanske vojske
Nano-dronovi britanske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nano-dronovi ušli su upotrebu u britanskoj vojsci. Britanska vojska koristi 30 ovakvih sprava na probi, domet im je dva kilometra, a može da ih nosi jedan vojnik.

Vojska Velike Britanije kupila je 30 „buba dronova“, koje teže po 200 grama i veličine su mobilnog telefona. Proizvodi ih kompanija BAE Sistems u saradnji sa UAVTEK-om.

Dronovima baterija traje oko 40 minuta, otporni su na loše vremenske prilike, uključujući i vetar brzine veće od 80 kilometara na sat“, saopštio je proizvođač.

Kako su dodali, čak i u najsloženijim vremenskim uslovima nano-dronovi su sposobni da vojnicima obezbede vitalne taktičke informacije.

„Oni omogućavaju da vojnici vide šta ih čeka iza sledećeg brda, rade autonomno i daju trupama vizuelni pregled na frontu. U kombinaciji sa drugim informatičkim uređajima, snimci koje oni šalju mogu biti deljeni u više jedinica, omogućavajući tako komandantima da uvide šta se događa i kako da reaguju u borbi“, rekao je Džejms Džerard, jedan od čelnika kompanije BAE Sistems.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je prošle godine da će potrošiti oko 89 miliona dolara na robotske projekte, među kojima su nano-dronovi i borbena vozila na daljinsko upravljanje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala