Blumberg: „Severni tok 2“ ostaje bez osiguranja

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švajcarski osiguravajući zavod „Zurich Insurance Group“ prestaće da osigurava izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ zbog pretnje američkim sankcijama, javila je agencija Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore.

Kako navode neimenovani izvori agencije, kompanija bi mogla da potpadne pod nove američke sankcije protiv preduzeća koja pružaju usluge osiguranja i tehničke sertifikacije za izgradnju cevovoda.

Osiguravajući zavod nije komentarisao moguće američke sankcije zbog „Severnog toka 2“. Kompanija je ranije saopštila Sputnjiku da je ima „sveobuhvatni sistem regulatorne usklađenosti i da nastoji da se u potpunosti pridržava svih važećih pravila sankcija“. Kompanija je navela da ne komentariše odnose sa konkretnim klijentima.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala