Više od 500.000 dolara u bitkoinima leglo na račun učesnika nereda u SAD, trag vodi do Francuske

© AP Photo / Rick BowmerBitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupe i ličnosti iz Amerike umešane u nedavni upad u zgradu Kongresa SAD primile su više od 500.000 američkih dolara u bitkoinu od francuskog donatora 8. decembra, mesec dana pre nego što su se dogodili nemiri u američkoj prestonici, saopštila je analitička kompanija Chainalysis.

„Donator je 8. decembra 2020. poslao 28,15 bitkoina - u vrednosti oko 522.000 američkih dolara u trenutku transfera - na 22 odvojene adrese u jednoj transakciji. Mnoge od tih adresa pripadaju krajnje desničarskim aktivistima i ličnostima sa Interneta“, saopštila je kompanija za obradu podataka o blokčejnu u blogu u četvrtak uveče.

Chainalysis je kao osobu koja je primila najveći iznos sredstava imenovao Nika Fuentesa, istaknutog desničara koji je uslikan ispred zgrade Kongresa tokom nereda.

Prema navodima kompanije, donator je bio programer nastanjen u Francuskoj, koji je u međuvremenu preminuo.

„Prikupili dokaze koji snažno sugerišu da je donator, sada pokojni, programer nastanjen u Francuskoj“, naveo je Chainalysis

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija
Američki mediji: Iz bezbednosnih razloga odložena proba inauguracije Bajdena

U neredima u Vašingtonu koji su se odigrali 6. januara stradalo je pet ljudi. Nemiri su izbili nakon što je američki predsednik Donald Tramp održao govor. U Americi su i dalje osetne tenzije te je proba ceremonije inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena odložena iz bezbednosnih razloga.

Procenjuje se da će 20.000 pripadnika Nacionalne garde biti raspoređeno kako bi se osigurala bezbednost u Vašingtonu tokom Bajdenove inauguracije, koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Pročitajte još:

U nepovrat ide 140 milijardi dolara u bitkoinima – vlasnici u panici

Tajna uspeha: Zašto je došlo do ogromnog skoka vrednosti bitkoina

Ponavlja li se mračni scenario iz 2017: Vrtoglav rast bitkoina – vredi više od dva miliona dinara

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala