Uhapšen stručnjak za nanotehnologiju u Americi, prećutao veze sa kineskim vlastima

© AFP 2023 / ANTHONY WALLACE Hapšenje - ilustracija
Hapšenje - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesor i istraživač sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, specijalista za nanotehnologiju, uhapšen je i optužen da je prikrivao svoje veze sa kineskim vlastima kada je tražio novčana sredstva od SAD.

Federalni tužioci u Bostonu optužili su Ganga Čena (56), inženjera mašinstva i nanotehnologije kineskog porekla, da je prevario Ministarstvo energetike SAD kada je tražio bespovratna sredstva skrivajući svoj račun u stranoj banci u poreskoj prijavi. 

Njujorška berza - Sputnik Srbija
Vol Strit proteruje kineske firme, Peking preti odmazdom

Kako se navodi u optužnici, on je prećutao i nagrade, kontakte i sastanke koje je imao sa različitim pojedincima iz Kine.

Nakon njegovog hapšenja, Savezni istražni biro izdao je naloge za pretres njegovog doma i kancelarije na Institutu, gde je zaposlen na poziciji direktora laboratorije za mikro i nano inženjerstvo Papalardo.

Prema navodima optužnice, Čen je rođen u Kini, ali ima američko državljanstvo.

Tužioci su rekli da je Čen bio uključen u razne napore na promociji kineskog tehnološkog i naučnog razvoja, uključujući i funkciju inostranog stručnjaka za kinesku vladu na zahtev kineskog konzulata u Njujorku.

Navodi se da je od 2012. imao više sastanaka sa državljanima Kine, a ponekad je savete pružao direktno zvaničnicima kineske vlade, a često je to činio uz finansijsku nadoknadu.

U optužnici se ističe da je primao novac od različitih kineskih entiteta i da je pomogao u pregledu i proceni prijava za bespovratna sredstva za Nacionalnu fondaciju prirodnih nauka Kine koja posluje slično američkim agencijama za donacije.

Od 2013. godine Čen je navodno primio približno 29 miliona dolara sredstava iz inostranstva.

Dalje se navodi da su Čenovi napori da promoviše naučni i ekonomski razvoj Kine opisani u elektronskoj poruci iz februara 2016. koju je Čen poslao sa zvaničnog imejla koji mu je dodeljen na američkom institutu.

Tužioci su istakli da on nije obelodanio svoj rad za kineske institucije ili njihove podružnice kada se prijavljivao za sredstva Ministarstva energetike, a od 2013. godine, razne američke savezne agencije dodelile su više od 19 miliona dolara bespovratnih sredstava za finansiranje Čenovog istraživanja.

Za dela za koja je optužen preti mu višegodišnja zatvorska kazna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala