Masovna vakcinacija u Rusiji počinje 18. januara

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaCentar za vakcinaciju protiv kovida 19 u Moskvi
Centar za vakcinaciju protiv kovida 19 u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Masovna vakcinacija državljana Rusije protiv virusa korona započeće 18. januara, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova za televiziju „Rusija 24“.

„Od ponedeljka, odnosno 18. januara 2021. godine, najavljena je masovna vakcinacija“, rekla je Golikova.

Ona je dodala da očekuje da će u program vakcinacije biti uključen i preparat koji je razvio Centar „Čumakov“.

Golikova je istakla da se dostignuća Rusije u borbi protiv kovida koriste se u više od 50 zemalja sveta.

„U Rusiji je razvijeno i registrovano više od 200 test-sistema za otkrivanje virusa korona i antitela na njega. Želela bih da primetim da se ruska dostignuća... sada koriste u više od 50 zemalja sveta“, precizirala je ona.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio da je potrebno pokretanja masovne vakcinacije.  

U Rusiji je vakcinacija protiv kovida 19 počela 15. decembra 2020. godine. U Moskvi je vakcinacija počela još 5. decembra. Sada vakcinu mogu da prime građani stariji od 18 godina koji nemaju hronične bolesti sa liste kontraindikacija.

Za godinu dana možemo vakcinisati 60 odsto stanovništva

Sa svoje strane, direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova izjavila je da bi za godinu dana u Rusiji moglo da se vakciniše protiv virusa korona 60 odsto stanovništva, što je vrlo ozbiljno dostignuće.

Ona je navela da imunizacija treba da bude masovna, ali treba da bude organizovana tako da ljudi budu imuni do početka sezone epidemije – do jeseni.

„Najvažnije pitanje epidemiološke situacije danas je kako nastaviti sa imunizacijom. Danas smo čuli nekoliko cifara – 60 odsto, 80, 90 odsto, svi da se vakcinišu. Naravno, zaista želim da vakcinišemo sve i da nemamo problema... Činjenica da u prvoj godini možemo da vakcinišemo 60 odsto ukupnog stanovništa... je vrlo ozbiljno dostignuće. I, naravno, apsolutno se slažem sa kolegama koji kažu da danas imunizacija treba da bude masovna“, rekla je Popova.

Ona je dodala da podaci o učestalosti virusa korona u Rusiji, u poređenju sa drugim zemljama, izgledaju ujednačeno i mirno, pri čemu je obuhvaćenost testiranja za otkrivanje infekcije veoma visoka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala