Srpska Nova godina: Vatromet obasjao Beograd, Niš, Novi Sad, Kosovsku Mitrovicu /video, foto/

© AP Photo / Darko VojinovicVatromet iznad Hrama Svetog Save
Vatromet iznad Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani širom Srbije dočekali su Novu 2021. godinu po julijanskom kalendaru, ali zbog epidemije virusa korona nije bilo organizovanog dočeka na javnim mestima i trgovima. U ponoć su priređeni vatrometi koji su obasjali nebo u Beogradu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici…

Uz oglašavanje crkvenih zvona i upaljene baklje, ispred Hrama Svetog Save u ponoć je dočekana pravoslavna Nova godina.

Ispred Hrama se spontano okupilo stotinak ljudi koji su palili sveće, bacali petarde i zapalili baklje.

© Tanjug / ZORAN ZESTICGrađani ispred Hrama Svetog Save
Srpska Nova godina: Vatromet obasjao Beograd, Niš, Novi Sad, Kosovsku Mitrovicu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Građani ispred Hrama Svetog Save

Ulice Beograda bile su gotovo puste, jer zbog epidemioloških mera nisu bile organizovane proslave na otvorenom prostoru, niti u restoranima i kafićima.

​Širom prestonice odjekivale su salve petardi i topovskih udara, a moglo se videti više manjih vatrometa, koje su, po svemu sudeći, lokalno organizovali sami građani.

© Tanjug / ZORAN ZESTICNavijači Partizana zapalili baklje.
Srpska Nova godina: Vatromet obasjao Beograd, Niš, Novi Sad, Kosovsku Mitrovicu /video, foto/ - Sputnik Srbija
Navijači Partizana zapalili baklje.

Na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta održan je novogodišnji gala koncert. Solisti i ansambl baleta izveli su najlepše duete i igre iz predstava „Labudovo jezero“, „Don Kihot“, „Bajadera“, „Ko to tamo peva?“, „Korsar“ i „Krcko Oraščić“.

Umetnički program u Novom Sadu preko internet platforme

U Novom Sadu pravoslavna Nova godina dočekana je uz nastupe više od 100 umetnika, emitovanih preko internet platformi. Njihovi koncerti snimani su na 14 lokacija u gradu.

Zvezda večeri bio je Stefan Milenković, čiji je koncert sa kamernim orkestrom „Kamerata Akademika“ prenosio javni servis.

© Tanjug / ZORAN ZESTICU beogradskom Narodnom pozorištu održan je novogodišnji gala koncert.
Srpska Nova godina: Vatromet obasjao Beograd, Niš, Novi Sad, Kosovsku Mitrovicu /video, foto/ - Sputnik Srbija
U beogradskom Narodnom pozorištu održan je novogodišnji gala koncert.

Četiri godine zaredom, ovaj poseban doček organizuje se u okviru projekta Novi Sad-Evropska prestonica kulture, a ovo je bio prvi onlajn doček.

Vatrometom u ponoć i emitovanjem programa koncerata folklornih ansambala sa led ekrana na bini u niškom Svetosavskom parku, označen je početak nove godine.

Nišlije su vatromet posmatrali uglavnom sa svojih prozora i terasa, a neki su ovaj događaj zabeležili dronovima i kamerama.

Vatromet u Kosovskoj Mitrovici

Građani Kosovske Mitrovice dočekali su pravoslavnu Novu godinu u svojim domovima, ali uprkos epidemiji virusa korona, ni ove godine nije izostao vatromet koji je doprineo prazničnoj atmosferi.

Tradicionalni vatromet ispaljen je u ponoći i trajao je nekoliko minuta.

Zbog epidemilološke situacije nije bilo organizovanih proslave, ni koncerta poznatih pevcča u Kosovskoj Mitrovici, a ulice su bile gotovo prazne, preneo je Tanjug.

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku novu godinu – Vasilica.

Uobičajeno je da se vernici od Vasilice do Bogojavljenja pozdravljaju sa svesrdnim pozdravom „Hristos se rodi!“. Na dobrobit i radost svih koji slave. Posebno onih koji o Malom Božiću početak julijanske godine veličaju i praznovanjem krsne slave, svog porodičnog zaštitnika Svetog Vasilija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala