SAD „zatežu kaiš“: Pojačava se kontrola nad predajom tehnologija Rusiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu
Zastava SAD na zgradi Ministarstva trgovine u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su pooštrile kontrolu nad izvozom američkih tehnologija kako one ne bi dospele u ruke stranih vojnika i obaveštajaca, saopštio je Biro za industriju i bezbednost pri američkom Ministarstvu trgovine.

„Danas je Biro za industriju i bezbednost pri Ministarstvu trgovine uveo novu kontrolu nad svim tehnologijama SAD i postupcima Amerikanaca koji bi mogli da podrže krajnje korisnike ili krajnju upotrebu u vezi sa vojnom obaveštajnom službom Kine, Kube, Rusije i Venecuele, kao i zemljama koje podržavaju terorizam“, navedeno je u saopštenju resora.

Pored poga, pojačava se kontrola nad tehnologijama koje bi mogle da budu upotrebljene u programima za stvaranje oružja za masovno uništenje i sredstava njegove isporuke.

Nova pravila se ne tiču samo isporuka, već i usluga poput održavanja, popravki i modernizacije. Ograničenja će se posebno ticati komponenata hemijskog i biološkog oružja, raketnih sistema i bespilotnih letelica. Ona stupaju na snagu 16. marta 2021. godine.

„Ne možemo da dozvolimo da strane vojne obaveštajne službe naših protivnika Kine, Kube, Rusije, Venecuele, Irana i drugih zemalja koje podržavaju terorizam koriste američku tehnologiju ili usluge za podršku svoje destabilišuće aktivnosti“, izjavio je američki ministar trgovine Vilbur Ros.

Na spisak organizacija kojima će isporuke biti još više ograničene ušli su, između ostalog, Glavna uprava Generalštaba ruske vojske (GRU), vojna obaveštajna i vojna kontraobaveštajna služba Kine, obaveštajni biro pri Generalštabu Kine, obaveštajna organizacija Korpusa čuvara islamske revolucije i obaveštajna jedinica „Arteš“ iz Irana, kao i obaveštajne službe Severne Koreje, Sirije i Venecuele.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala