Srpska umetnica u društvu Direra i Klimta: Moje „Kapi i senke“ slave prirodu, a ne informaciju

© Foto : Mila PejićJelena Sredanović
Jelena Sredanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska umetnica Jelena Sredanović čiji je rad „Kapi i senke“ odnedavno u kolekciji čuvenog bečkog muzeja „Albertina“, otkriva za Sputnjik zašto je za njenu umetnost priroda inspirativnija od društvenog aktivizma.

„Legitimno je da se umetnici bave nekom vrstom društvenog aktivizma i ja nemam ništa protiv takvih radova, volim da ih vidim. Ali mislim da je važno da svaki umetnik prepozna svoju individualnost i da radi u skladu sa svojim senzibilitetom, a ne sa nečim što je nametnuto. Želim da moja umetnost prenese lepotu, a ne informaciju“, objašnjava Jelena.

„Kapi i senke“ uz dela Direra, Pisaka, Rubensa, Klimta

Muzejska zbirka „Albertine“ koja broji oko 65.000 crteža i preko milion grafika, među kojima se nalaze radovi najpoznatijih svetskih umetnika, poput Mikelanđela, Direra, Rubensa, Pikasa, Klimta, obogaćena je delom Jelene Sredanović „Kapi i senke“. Rad pripada ciklusu „Otisci prirode“, kojim se umetnica poreklom iz Novog Sada predstavila domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. Rad je pre nego što je dospeo u postavku muzeja „Albertina“ ovenčan nagradom „Valter Košacki“ u Beču.

„Godinama aktivno izlažem na samostalnim i kolektivnim izložbama u Austriji. Svaki put kada sam odlazila u Beč, posećivala sam muzej ’Albertina‘ i divila se delima velikana iz mnogobrojnih kolekcija. Nisam mogla ni da sanjam da bi se moj rad mogao naći u toj kolekciji. Zato mi je ovaj uspeh još neverovatniji i draži, moja san se ostvario“, otkriva Jelena Sredanović.
© Foto : Mila PejićOtkupljena grafika „Kapi i senke“
Srpska umetnica u društvu Direra i Klimta: Moje „Kapi i senke“ slave prirodu, a ne informaciju - Sputnik Srbija
Otkupljena grafika „Kapi i senke“

Prenosi lepotu, a ne informacije

Rad „Kapi i senke“ rađen je u tehnici drvoreza i odražavaju temu koja je veoma zastupljena u Jeleninom stvaralaštvu, a to su prizori promenljivosti prirode.

„Imam otklon od svakodnevnice, od tema iz savremenog života, u kom smo ionako bombardovani mnoštvom slika i informacija“, napominje umetnica i objašnjava da njen umetnički izbor predstavljaju prizori prirode koji su jedinstveni jer se nikada ne mogu ponoviti. Otuda na njenim radovima kapi kiše, oblaka, odraza u barama... teme kojima se Jelena bavi godinama.

„Važno mi je da se posmatrač mog rada prepusti, uživa u umirujućoj atmosferi koju priroda stvara“, objašnjava Jelena jedan od ciljeva svoje umetnosti.

© Foto : Mila PejićJelena Sredanović
Srpska umetnica u društvu Direra i Klimta: Moje „Kapi i senke“ slave prirodu, a ne informaciju - Sputnik Srbija
Jelena Sredanović

Najstarija grafička tehnika

Nagrađenu grafiku uradila je u tehnici drvoreza, najstarijoj grafičkoj tehnici.

„Bilo mi je interesantno da u tehnici drvoreza, dakle na čvrstom, tvrdom materijalu prikažem nešto što je tako lako i vazdušasto kao što su prizori iz prirode“, kaže naša umetnica, dobitnica nagrade „Veliki pečat“, najprestižnije za grafičku umetnost u Srbiji i regionu.

Među njenim priznanjima su i „Počasna pohvala“ sa Međunarodnog bijenala grafike u Jerevanu, prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu, kao i druga nagrada na međunarodnoj izložbi u Beču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala