Ruski Kosmički savet predložio da se za letove na Mesec koriste rakete „Angara“

© Foto : tviter/RogozinAngara-A5
Angara-A5 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosmički savet Ruske akademije nauka je, nakon izveštaja generalnog direktora ruske korporacije „Roskosmos“ Dmitrija Rogozina, predložio da se za letove na Mesec koriste rakete iz porodice „Angara“ umesto superteške rakete „Jenisej“, navodi se u rešenju Saveta.

U dokumentu se navodi da Savet preporučuje generalnim konstruktorima „Roskosmosa“ da u prvom polugodištu 2021. godine obezbede „razvoj i odobravanje zasebnog 'lunarnog' potprograma u okviru državnog programa Rusije 'Kosmička aktivnost Rusije', koji predviđa slanje ekspedicije sa posadom na površinu Meseca do 2030. godine, koristeći šeme leta sa više lansiranja, zasnovane na korišćenju svemirskog raketnog kompleksa „Angara-5V“.

Kosmički savet Ruske akademije nauka takođe je preporučio da se odloži pravljenje superteške rakete za ekspediciju na Mesec sa posadom.

„Rukovodstvo RAN i državna korporacija 'Roskosmos' trebalo bi da se obrate ruskom predsedniku sa predlogom da odloži pravljenje svemirskog raketnog kompleksa superteške klase za kasniji datum“, navodi se u odluci saveta.

Naučnici predlažu da se prilikom pravljenja rakete koriste revolucionarne, perspektivne i ekonomski opravdane tehnologije.

Ranije je bilo planirano da se za letove na Mesec koristi super-teška raketa-nosač „Jenisej“. Pravljenje prvih modula rakete-nosača započeto je u proleće 2020. godine u Rusiji.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala