Lukašenko: Vlasti spremne za dijalog sa opozicijom, ali ne sa izdajnicima

© AP Photo / Maxim Guchek / Belta Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su vlasti zemlje spremne da vode dijalog o bilo kojim pitanjima, uključujući ona vezana za ustavnu reformu, sa opozicijom, ali ne i sa izdajnicima.
„Spremni smo da razgovaramo sa svim poštenim ljudima. Uključujući i opoziciju. Ali ne i sa izdajnicima. Spremni smo da vodimo dijalog sa bilo kojom opozicijom (to ste već videli i znate) o svim pitanjima, od ustavnih promena do budućnosti naše Belorusije“, rekao je Lukašenko, prenosi državna agencija Belta.

Beloruski lider pri tome je naglasio da vlasti ni pred kim neće kleknuti.

„Još jednom ističem: spremni smo da u tom pogledu vodimo dijalog sa svim snagama – i opozicionim, ne-opozicionim, koje će raditi na tome da u zemlji bude bolje“, naveo je Lukašenko.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko se sastao sa uhapšenim liderima opozicije /foto, video/

Prema njegovim rečima, ne može se izgraditi zemlja, i čak ni u Belorusiji „preuzeti vlast na osnovu uništenja“. Lukašenko je uveren da Belorusi neće trpeti „pad i uništavanje“.

„A onda ćemo, kako nam obećavaju, sve ovo prevazići i obogatiti se. To se nikada i nigde nije desilo i neće se desiti. Primeri suseda ukazuju na suprotno“, zaključio je predsednik.

Ranije je Lukašenko izjavio da će nacrt novog ustava zemlje biti gotov do kraja ove godine, posle čega će biti podnet na razmatranje građanima na referendumu. Istovremeno, beloruska opozicija saopštila je da je već pripremila svoj nacrt izbornog pravilnika i nacrt ustava.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za preuzimanje vlasti

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala