Kuba — Trampov klip u točkovima za Bajdena

© AP Photo / Ramon EspinosaPrvomajski protest Kubanaca protiv američkog mešanja u Venecueli
Prvomajski protest Kubanaca protiv američkog mešanja u Venecueli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vraćanje Kube na listu država koje podržavaju terorizam, predstavlja završni čin agresivne politike Trampove administracije prema latinoameričkom prostoru, ali i klip u točkovima za Džozefa Bajdena, kaže Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije.

Sagovornik Sputnjika podseća da je Kuba već bila na listi zemalja koje Sjedinjene Američke Države tretiraju kao „pokrovitelje terorizma“, od 1961. do 2015. godine.

„Tada je, zahvaljujući dobrim ličnim vezama i ’otapanju‘ odnosa između Baraka Obame i Raula Kastra, Kuba skinuta sa te liste. Međutim, kada je 2016. godine Donald Tramp došao na vlast, vrlo brzo je pojačao ekonomske sankcije prema zvaničnoj Havani i uveo razne vrste zabrana“, kaže Petrović.

Klip u točkovima Bajdenove administracije

On objašnjava da su SAD stavile Kubu na listu zemalja koje sponzorišu terorizam iz dva razloga.

„Vašington smatra da Kuba pruža pre svega obaveštajnu, a potom i vojnu i ekonomsku pomoć režimu u Venecueli, koji je američka administracija proglasila neprijateljskim po njene strateške i ekonomske interese. Drugi razlog je taj što zvanični Vašington optužuje Kubu da sarađuje sa levičarskom Vojskom nacionalnog oslobođenja, takozvanom ELN u Kolumbiji, paravojnom gerilskom grupom koja već decenijama deluje protiv vlade u Bogoti. U Kolumbiji je, podsetio bih, 2016. godine uz posredstvo Amerikanaca sklopljeno primirje između vlade i najveće gerilske organizacije FARK, ali ELN nije pristao na takav dogovor“, kaže Petrović.

Sa druge strane, dodaje on, u kontekstu ovog Trampovog poteza ne treba zaboraviti ni da je Džozef Bajden najavio nešto drugačiju politiku prema Latinskoj Americi u naredne četiri godine, jer smatra da Vašington treba da „odmrzne“ loše odnose koji postoje u tom regionu.

„Mislim da je ovaj čin odlazeće administracije svojevrsni klip u točkovima novoj, jer su do sada nove američke vlasti poštovale neke načelne, strateške poteze koje je prethodna administracija usvojila. Međutim, poslednja dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da su neke stvari koje su do skoro bile nezamislive sada i te kako zamislive, pa me ne bi iznenadilo skidanje Kube sa liste. Tu je i momenat da Bajden želi da u potpunosti diskredituje Trampa, pa ostaje da se vidi kakav će stav prema Kubi zauzeti nove vlasti u Americi, odnosno da li će prihvatiti ili poništiti ovu Trampovu odluku“, napominje Petrović. 

On je uveren da Kubu ipak ne očekuju dodatne sankcije Bajdenove administracije.

„Naime, Tramp je još ranije zabranio letove iz SAD ka kubanskim gradovima sem Havane, kao i pristanak američkim prekookeanskim brodovima i jahtama u luke te karipske države. Sa ovom novom odlukom biće zabranjeno i nekim fizičkim licima i američkim firmama da posećuju Kubu i da tamo posluju, pa ako nove vlasti prihvate poslednji potez Trampove administracije prema Kubi, ne vidim šta im još preostaje. Mislim da jednostavno nema prostora za neke nove sankcije, a videćemo da li će dosadašnje biti ukinute sa dolaskom novog režima u Americi“, primećuje Petrović.

Ni Bajden neće biti blag prema zemljama Latinske Amerike

Prema njegovim rečima, svakako ne treba gajiti iluzije da će Bajdenova administracija biti ta koja će raditi u interesu latinoameričkih zemalja.

„Dok je Tramp imao jedan dosta agresivniji pristup, koji je čak mogao da eskalira u vojni sukob u Venecueli, verujem da će Bajdenova administracija prema tom regionu imati pristup ’meke moći‘ i da će mnogo više govoriti o demokratiji, ljudskim pravima, potrebi da se promene režimi koji su iz njihovog ugla ’nedemokratski‘ i tako dalje. Zato mislim da će pored Venecuele nova administracija imati veliki posao u Nikaragvi, gde će ove godine biti predsednički izbori i gde će oni pokušati na sve moguće načine da podrže opoziciju u borbi protiv sandinističkog režima, koji takođe povezuju sa Kubom, u smislu da ga Havana pomaže i finansira“, ističe naš sagovornik.

Odluka da se Kuba ponovo stavi na listu država koje sponzorišu terorizam, iz Stejt departmenta je objašnjena time da je „kubanska vlada hranila, udomljavala i obezbeđivala zdravstvenu zaštitu ubicama, bombašima i otmičarima, dok su mnogi Kubanci gladni, beskućnici i bez osnovne zdravstvene zaštite“.

U saopštenju se navodi i da će Kuba biti izložena sankcijama, prema kojima će osobe i države koje obavljaju neke vrste trgovine sa tom zemljom biti kažnjene, dok će biti zabranjen izvoz i prodaja odbrambenoj industriji. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala