Dodik poručio Borelju: U Srpskoj neće biti migrantskih centara

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara i tu je poruku preneo visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju.

„Na zahtev Borelja razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike ‘Bira’ u Bihaću za njihov smeštaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsedništva BiH i Republike Srpske, jer se ‘Bira’ nalazi u Federaciji BiH koja treba da rešava ovo pitanje“, rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je istakao da je migrantska kriza u BiH teška, na ivici humanitarne katastrofe i da oni koji su nadležni to pitanje moraju i da rešavaju. Najavio je da će o tome u toku dana razgovarati sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Migranti u Bihaću - Sputnik Srbija
Migranti protestovali u Bihaću: Želimo pravdu

EU je dala novac za smeštaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, naveo je Dodik i ukazao da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i da zato ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

„Borelj jeste tražio, verovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da RS ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga menjati, odnosno na prostoru Srpske neće biti migrantskih centara. Borelj je insistirao da se pokušaju obezbediti što humaniji uslovi za smeštaj migranata, sa čim sam saglasan“, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smeštaj migranata, niti će ih primiti, prenela je RTRS.

„Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem“, zaključio je Dodik.

​Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da je Borelj telefonom razgovarao sa Dodikom o teškim uslovima u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala