Migranti protestovali u Bihaću: Želimo pravdu

© AP Photo / Kemal SofticMigranti u Bihaću
Migranti u Bihaću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Migranti smešteni u kampu Lipa u Bihaću danas su, prilikom posete ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine Selma Cikotića, protestovali i uzvikivali da žele pravdu, slobodu i pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Želimo pravdu“, „Ne želimo hranu, želimo slobodu“, „IOM pomozite“, samo su neke od poruka koje su migranti uputili pratnji koja je sa zvaničnicima prošla pored njih.

Ekipa portala „Kliks“ pokušala je da razgovara s migrantima smeštenim u Lipi, ali oni nisu bili spremni na razgovor zbog nepoverenja prema medijima u BiH koji, kako su kazali, ne prenose pravu sliku stanja i ono što oni kažu.

Ministar Cikotić je s premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem boravio u poseti šatorskom naselju Lipa gde je poručio da će svi migranti biti smešteni na ovoj lokaciji, pa i oni iz Bire.

On je kazao da će se sagledati doprinos koji treba da daju različite institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvorili uslovi za višesedmični boravak migranata u improviziranom kampu dok se radovi u prihvatnom centru Lipa koji je u velikoj meri uništen, privedu kraju za dugotrajniju namenu odnosno smeštaj migranata za boravak na duži period.

„Sve ovo poslednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno rešiti pitanje smeštaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smeštajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima“, dodao je Cikotić.

Migranti ostaju u kampu Lipa

Stotine migranata do daljeg će ostati u kampu Lipa u kojem će u kratkom roku biti poboljšani uslovi boravka, zaključila je danas delegacija Saveta ministara, međunarodnih organizacija, kantonalnih i gradskih vlasti koja je posetila prihvatni centar kod Bihaća.

Oni su ispraćeni povicima nezadovoljstva migranata koji odbijaju da ostanu na ovom odredištu, prenosi RTRS.

Uslovi u prihvatnom centru su nehumani i potrebno ih je, uz podršku pripadnika Oružanih snaga, što pre poboljšati, rekao je ministar bezbednosti BiH Selim Cikotić prilikom posete Lipi, u kojoj migranti odbijaju da uđu u šatore, postavljene nakon nedavnog požara.

On je rekao i da će predložiti da se Predsedništvo BiH hitno izjasni o ovom problemu.

© Hasan ArnautovicMigranti u kampu Lipa, kod Bihaća, pale šatore
Migranti protestovali u Bihaću: Želimo pravdu - Sputnik Srbija
Migranti u kampu Lipa, kod Bihaća, pale šatore
„Da se može odmah pristupiti betoniranju podloga i izgradnji infrastrukture kanalizacije i stvaranju uslova da kamp što pre postane mesto za kvalitetan i trajniji boravak migranata“, rekao je Cikotić.

Da će migranti definitivno ostati u Lipi, kažu i predstavnici kantonalne i gradske vlasti.

Naglasili su da nema ništa od njihovog premeštanja u objekat „Bira“ u Bihaću, a građane koji kod tog objekta stražare kako bi sprečili dolazak migranata pozvali su da se raziđu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da u Lipi postoji šitem, postoji bunar, i da ako se stavi agregat mogu brzo da se stvore uslovi za boravak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da su stavili sve resurse na raspolaganje da se ovaj prostor osposobi jer samo su vlasti i građani Unsko-sanskog kantona pružili pomoć migrantima kada su ih svi ostavili.

Delegacija je iz kampa ispraćena povicima „Evropo, pomozi nam!“ i „Ne želimo hranu - želimo slobodu!“.

Migranti na ovaj način, odbijanjem da uđu u šatore i štrajkom glađu i dalje poručuju da ne žele ostati u ovom prihvatnom centru.

Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj koji je situaciju u vezi sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu ocenio neprihvatljivom, i prema pisanju medija, najavio dodatna 3,5 miliona evra humanitarne pomoći BiH za ublažavanje ove krize, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala