Uskoro pregovori o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om

© AFP 2023 / MANDEL NGAN Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije će tokom januara voditi razgovore sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

Ta informacija potvrđena je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Ekonomista Ljubodrag Savić ističe da bi Srbija trebalo da potpiše novi aranžman sa MMF-om jer njihovo prisustvo u našoj zemlji predstavlja sigurnost za finansijere i strane investitore.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
MMF doneo odluku: Srbija sprovela dobre mere

„MMF je, ipak, jedna multinacionalna finansijska institucija koja, pre svega, štiti interese bogatih zemalja, a mi hteli to ili ne moramo da sarađujemo s tim bogatim zemljama, naročito u finansijskom smislu. Zato je vrlo važno kada MMF da pozitivnu ocenu našoj zemlji, a to je značajno i za finansijere i strane investitore“, rekao je Savić za Tanjug.

Smatra da to i naša država prepoznaje i da je to razlog što ulazi u novi aranžman sa MMF-om.

Govoreći o obliku novog aranžmana, Savić je uveren da će i taj aranžman, kao i prethodni, biti sastavljen tako da MMF ima ulogu savetodavca, odnosno da će i on biti „Čuvarkuća“ (The Policy Coordination Instrument - PCI)

Dodaje da taj aranžman ne podrazumeva povlačenje sredstava od MMF-a, ni neko vidljivije angažovanje MMF-a, te da je to, ističe, „džentlmenski sporazum“ koji je dobar i za jednu i za drugu stranu ukoliko obe ispunjavaju dogovoreno iz ugovora.

„Saveti koje nam je davao MMF u okviru tog aranžmana su bili veoma dobri za građane i državu. Neke je država sprovela, neke nije u potpunosti, ali u svakom slučaju nema razloga da država ne uđe u novi aranžman sa MMF-om“, ističe Savić.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da će država, zbog problema koji trenutno ima sa visokim fiskalnim deficitom, možda potpisati i finansijski aranžman.

Savić objašnjava da Srbija prethodnih godina nije imala visok fiskalni deficit, te da se on pojavio u poslednjih godinu dana zbog krize izazvane virusom korona, odnosno zbog paketa pomoći kojim je Vlada Srbije pomogla građane i privredu.

„Naša država je samouverena da ćemo taj fiskalni deficit lako svesti na planiranih jedan odsto, sa trenutnih 8,6 odsto, to je krupan zadatak. Zbog toga, ne bih isključio da Srbija možda napravi neku vrstu sporazuma sa stend baj aranžmanom, u smislu da se rezervišu neka sredstva“, kaže Savić.

Naime, Odbor izvršnih direktora MMF doneo je u petak 8. januara, odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, a Savić kaže da se apsolutno slaže sa tom ocenom MMF-a.

Muškarac broji novac - Sputnik Srbija
Do kada „zlatni ćup“ Srbije može da plaća brutalni rat protiv virusa

Ističe da je Vlada Srbije, uprkos pandemiji, uspela da ostvari „manje-više“ ono što je dogovorila sa MMF-om, te je ocena te međunarodne institucije, kaže Savić, dobra i iz ugla naše države i iz ugla građana.

„Nisu ovom prilikom rekli tih nekoliko zamerki koje su standardne, ali ono što je bila njihova namera, to je Srbija ostvarila, i iz njihovog ugla to je prelazna ocena“, dodaje Savić.

Prethodni aranžman sa MMF-om - „Čuvarkuća“ odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala