MMF doneo odluku: Srbija sprovela dobre mere

© REUTERS / Yuri GripasZgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.

Odbor MMF-a je ocenio da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa.

Kako su prenele „Novosti“, Odbor MMF-a je naveo da su, u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, vlasti u Srbiji u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.

Odbor MMF-a je kao izuzetno pozitivno ocenio takav odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Ističe se i da su vlasti u Srbiji na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarskom sektoru. Ocenjuju da su mere dobro osmišljene, i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima, podršku očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i olakšanje otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor MMF-a konstatuje da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs.

Narodna banka Srbije je, kako se navodi, vodila adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere kojima se pomaže u očuvanju likvidnosti bankarskog sektora i daje podrška kreditnoj aktivnosti.

Odbor MMF-a ocenio je i da je fiskalni paket koji je donet kao odgovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, i da pruža potrebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala