Prava meta hajke zbog čestitki iz Podgorice za Dan Srpske su – crnogorski Srbi

© Tanjug / Tanja ValičDeca na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.
Deca na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čestitke koje su stigle iz Crne Gore povodom obilježavanja Dana Republike Srpske već danima su meta hajke i koordinisanih napada iz Sarajeva i propagandno-medijskih punktova bivše vlasti u Podgorici. Međutim, prava meta tih napada su Srbi u Crnoj Gori, smatra poslanik u Skupštini Marko Kovačević.

Najviše kritika pobrao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, doduše nezvanično, čestitao „sve naše praznike“.

Analitičari i mediji koji su naklonjeni predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću čestike za Dan Republike Srpske iz Crne Gore pokušavaju da predstave kao skandal, a čini se da ni za milimetar nisu udaljeni od narativa koji gura zvanično Sarajevo – da je 9. januar zapravo dan „početka genocida u BiH“.

Mnogi analitičari se slažu da je Đukanoviću na domaćem terenu jedino preostala karta produbljivanja međubratskih podjela. Cilj crnogorskog predsjednika je da na antisrpskoj histeriji pokuša da politički preživi, tako što će ponovo graditi predreferendumsku atmosferu - tzv. „procrnogorski blok“, pri čemu problemi koje ima BiH odlično dođu za mobilisanje crnogorskih Bošnjaka i Muslimana...

Mnogima je interesantno da se zvanično Sarajevo nije oglašavalo kada je Dan Republike Srspke svojevremeno u ulozi crnogorskog predsjednika čestitao Filip Vujanović, pa se stiče utisak da nova vlast u Podgorici katkad više smeta političkim prvacima Sarajeva nego samom Đukanoviću.

Republiku Srpsku napadaju zbog Srba u Crnoj Gori

Poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Kovačević slikovito primjećuje da velika hajka koja se ovih dana iz pojedinih krugova u Crnoj Gori digla na Republiku Srpsku nije nimalo slučajna.  

„Pokušava se delegitimisati svaki oblik organizovanja srpskog naroda na Balkanu kako bi se unaprijed delegitimisalo bilo koje pravo koje bi srpski narod trebalo da ima i u Crnoj Gori“, kaže Kovačević za Sputnjik. 

On dodaje da se sve radi iz razloga što su Srbi u Crnoj Gori godinama diskriminisani, te da sada neko želi da se i pored političkih promjena ta praksa nastavi.

„Mi nikome ne želimo zlo, ne želimo bilo koga da diskriminišemo, želimo da živimo u miru, da sa svima ostalima radimo na dobro Crne Gore i njenih građana. Ne želimo prava za sebe a da ih bilo kome oduzmemo, već želimo da jednaka prava imaju svi. Ovaj strah od toga da Srbi budu ravnopravni, a koji imaju pojedinci u našem društvu, čisti je šovinizam i mržnja. A sa tim se ne može naprijed“, upozorava naš sagovornik.

Antisrpski blok ne može biti ni crnogorski ni građanski

Naš sagovornik posebno ukazuje da se ne može bilo koji politički blok u Crnoj Gori okupljati na mržnji prema bilo kome, a što je, kako primjećuje, i dalje intencija Đukanovićeve politike, pogotovo prema srpskom narodu.

„Blok koji je antisrpski ne može biti ni procrnogorski ni građanski ni multikonfesionalni. Okupljati se politički na mržnji prema Srbima znači mrzjeti i Crnu Goru. Ipak mislim da će razum pobijediti i da će svi shvatiti da Crna Gora mora da diše na oba svoja plućna krila. Mi se svakako nećemo dati. Lijepo možemo sa svakim ali ćemo braniti i odbraniti sebe. Ova hajka na Republiku Srpsku im neće pomoći jer se mi svog naroda niti stidimo, niti odričemo“, poručuje Kovačević.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala