Bugarski ekspert: Bugarska dozvolila Severnoj Makedoniji ulazak u NATO da ne bi naljutila Ameriku

© AP Photo / Boris GrdanoskiNova tabla: Republika Severna Makedonija
Nova tabla: Republika Severna Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aneks koji je Bugarska predložila važećem sporazumu sa Severnom Makedonijom bio je neuspeh vicepremijera Krasimira Karakačanova, izjavio je ekspert za međunarodno pravo i voditelj „Bugarske slobodne televizije“ Velizar Enčev.
Novinar je skrenuo pažnju na to da sadržaj aneksa, aktuelnog Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji iz 2017. godine, iz nekog razloga postaje poznat zahvaljujući makedonskim medijima, a ne bugarskoj vladi, uprkos činjenici da je ranije o nacrtu ovog aneksa govorio bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov.

Kako navodi makedonski list „Republika“ u tekstu Zaev i Osmani kriju aneks, u aneksu se navodi da bi Skoplje trebalo da odustane od ideje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj, potvrdi odsustvo teritorijalnih pretenzija prema Bugarskoj i obaveže se da će koristiti puno ime države Republika Severna Makedonija. Bugarska strana insistira na korišćenju pune formulacije kako bi se izbegle moguće teritorijalne pretenzije i pogrešno tumačenje Severne Makedonije kao teritorije, a ne države.

Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Bugarska Makedoniji: Ne uzdajte se u Sloveniju i promenu američke administracije

Prema rečima Enčeva, autor 12 tačaka aneksa je Karakačanov, a odgovarajuće saopštenje predstavlja priznanje njegovog neuspeha, pa se i sam Sporazum može smatrati neuspešnim.

„Ovaj sporazum je naš diplomatski neuspeh, jer sadrži član broj dva, zahvaljujući kojem Skoplje dobija bezuslovnu podršku za ulazak u NATO“, napisao je novinar na svojoj Fejsbuk stranici.

Enčev smatra da bi svi zahtevi koje je Bugarska objavila prošle godine trebalo da se odraze u samom sporazumu. Inače, Bugarski parlament je 2019. godine zahtevao da Severna Makedonija odustane od govora mržnje prema Bugarima, da ne iskrivljuje istorijske činjenice i koristi izraz „službeni jezik Republike Severne Makedonije“ umesto „makedonski jezik“, koji Bugarska akademija nauka smatra dijalektom bugarskog jezika. Bugarska, međutim, nije uključila ove zahteve kako bi njeni susedi mogli neometano da se pridruže NATO-u, istakao je on.

„Naša vlada je 1. avgusta 2017. godine svesno zažmurila na ovih 12 tačaka, jer bi tada krah ulaska Makedonije u EU bio neuspeh ministra odbrane Karakačanova, koji bi na sebe navukao bes Vašingtona“, zaključio je Enčev.

Vicepremijer je 10. januara izjavio da susedi mogu da dobiju podršku o početku pregovora sa Evropskom unijom u januaru ili februaru ako potpišu aneks sporazuma koji im je dostavila Bugarska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala