Bugarska Makedoniji: Ne uzdajte se u Sloveniju i promenu američke administracije

© AP Photo / Alex BrandonPotpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov
Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik Severne Makedonije u Sofiji Vlado Bučkovski zaista ima dobre namere prema Bugarskoj za razliku od Skoplja, izjavio je vicepremijer i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov. On je saopštio da će danas imati sastanak sa makedonskim kolegama na kojem će biti reči o Sporazumu o prijateljstvu, dobrosusedstvu iz 2017. godine.
Karakačanov je naglasio da Sofija i dalje podržava isti stav o pristupanju suseda Evropskoj uniji. Sve dok Skoplje ne pristane na zahteve bugarske strane, Sofija neće moći da podrži početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

U makedonskim udžbenicima istorije autori nazivaju Bugare tatarsko-mongolskim plemenom, okupatorima i fašistima.

„Dok oni tako pišu, ne može biti razgovora“, rekao je Karakačanov na konferenciji za štampu.

„Oni za tri i po godine ništa nisu uradili i računaju na to da će, bez obzira na odluku parlamenta i vlade Bugarske, postići kompromis – kompromis sa Bugarskom. To je nemoguće“, odgovorio je.

Makedonci imaju pravo na samoopredeljenje, mada, o tome se može govoriti samo u okvirima same nacije, smatra Karakačanov.

On je ranije nekoliko puta izjavljivao da je ideja makedonske nacije nastala 1944. godine u SSSSR-u i bila rasprostranjena zahvaljujući Jugoslaviji. Bez obzira što makedonska strana insistira na postojanju nezavisnog makedonskog jezika, Bugarima i Makedoncima još uvek nije potreban prevodilac, rekao je on.

Zastava EU - Sputnik Srbija
Bugarski ministar: Velike zemlje vrlo retko uzimaju u obzir interese manjih zemalja

„Njihova taktika je jasna, oni oponašaju dobre namere, preko gospodina Bučkovskog, objavljujući da su spremni za pregovore, ali paralelno su ljudi u Makedoniji, koji imaju bugarski identitet, pod pritiskom. Dok god postoje takvi dvostruki standardi prema Bugarima, ne vidim razlog za napredak“, izjavio je Karakačanov.

Vicepremijer je pozvao susede da se ne nadaju, da će se stav Sofije promeniti zahvaljujući unutrašnjom i spoljnim faktorima. To se pre svega odnosi na predstojeće parlamentarne izbore u Bugarskoj koji su planirani na proleće, smenu američke administracije i predstojećem predsedavanju Slovenije u EU.

„Bolje bi im bilo da se uzdržavaju od takvih jugoslovenskih ideja. U poslednje dve godine sam minimum četiri puta govorio Zajevu, ali nažalost, ne razumeju me. Problem nije u nama. Ne blokira Bugarska Severnu Makedoniju, već politika Skoplja blokira građane Severne Makedonije na putu do Evropske Unije“, zaključio je Karakačanov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala