Američki časopis: Rusija ima najviše taktičkog nuklearnog oružja na svetu

© AP Photo / Brittany MurphyLansiranje interkontinentalne balističke rakete
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Široko je rasprostranjeno mišljenje da Rusija ima od tri do šest hiljada nuklearnih bojevih glava, odnosno manje nego što je imao SSSR, piše novinar Mark Episkopos u članku za „Nešenal interest“. Međutim, kako kaže, to nije tako — Rusija ima najviše taktičkih nuklearnih bojevih glava na svetu.

Prema rečima autora, poteškoća leži u kvantitativnoj proceni arsenala — ne postoji univerzalna tehnička podela na „taktičke“ i „strateške“ bojeve glave.

Kako je rekao, ti termini su gruba i ne sasvim precizna oznaka onoga što oružje treba da radi. Strateška bojeva glava se koristi protiv infrastrukture neprijatelja, na primer gradova ili komandnih centara. S druge strane, taktičke bojeve glave se primenjuju na bojnom polju kao deo nastavka borbenih dejstava. On ističe da nema precizne granice između tih klasa i da, osim toga, različite zemlje imaju različite standarde.

Zalihe ruskog taktičkog oružja — štit od NATO-a

Episkopos je podsetio je da je mornarica najveći vlasnik nuklearnog oružja u Rusiji. S tim u vezi, precizirao je da ruska mornarica u sastavu naoružanja ima krstareće rakete „Kalibar“ koje mogu da se koriste na brodovima, uključujući i podmornice i fregate klase „Admiral Gorškov“.

Lansiranje hipersonične rakete Kinžal - Sputnik Srbija
Danski list: NATO na Arktiku nema odgovor za ruske rakete „kindžal“

Autor je na drugo mesto stavio rusko ratno vazduhoplovstvo sa bombarderima Tu-22M3 i Tu-22M3M. Prema njegovim rečima, posebnu pretnju predstavlja raketa „Kinžal“, jer je teška za presretanje. On je naveo da će sledeću generaciju nuklearnih raketa nositi bombarder PAK-DA i podsetio na modernizaciju kopnenih snaga „Iskanderima M“. Osim toga, ekspert je istakao da tom spisku nije ni blizu kraj.

Istovremeno, novinar je rekao da su zalihe ruskog taktičkog oružja štit od Oružanih snaga NATO-a. Zaključak eksperta je da će taktičke nuklearne bojeve glave biti najefikasnije sredstvo Rusije za zaštitu njenih granice i bezbednosnih interesa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala