Danski list: NATO na Arktiku nema odgovor za ruske rakete „kindžal“

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Kinžal"
Lansiranje hipersonične rakete Kinžal - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO nema čime da se suprotstavi ruskom hiperzvučnom oružju na Arktiku, piše danski list „Berlingske“. Autor članka Emil Rotebel kaže da su aviobaza Tule i Grenland u celini „nezaštićeni“ pred ruskim raketnim kompleksom „kindžal“.

„Ne znamo zasigurno koliko daleko leti nova ruska raketa  ‘kindžal’, ali jedno je sigurno: svojom brzinom, preciznošću pada i dometom od minimum hiljadu kilometara ona menja ravnotežu snaga na Arktiku“, piše list.

U tekstu se citira i oficira danske vojske Andreasa Puka Nilsena koji je rekao da Vašington jednostavno „mora da nađe“ odgovor na to rusko oružje.

„Radari u bazi Tule deo su raketnog štita i u slučaju rata Rusi će želeti da ih unište. A oni su sada praktično potpuno nezaštićeni jer su Amerikanci dobili nove zadatke na Grenlandu“, kaže Nilsen i dodaje da su zapadne zemlje glavna meta ruskih hiperzvučnih kompleksa.

U članku se navodi i da Arktik ima za Rusiju simbolički značaj, te da situacija u tom regionu može da izmakne kontroli.

„Zato Zapad veoma rizikuje da učini nešto čime bi uznemirio Rusiju. Na primer, ako SAD zaista počnu da šalju vojne brodove na Severni pomorski put kako bi pokazali da se ne radi o ruskim teritorijalnim vodama“, navodi autor članka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala