Alijev: Nadam se da Jerevan neće pokušati da revidira sporazume o Karabahu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Azerbejdžana i Rusije, Ilham Alijev i Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Predsednici Azerbejdžana i Rusije, Ilham Alijev i Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izrazio je uverenje da Jerevan neće pokušavati da revidira sporazume o Nagorno-Karabahu zaključene 9. novembra.
„Situacija koja se razvila između Jermenije i Azerbejdžana i razvijala tokom godina, na kraju je razrešena. Siguran sam da neće biti pokušaja jermenske strane da revidira izjavu od 9. novembra, kako bi oba naroda našla snage i mudrosti da razmišljaju o budućnosti“, rekao je Alijev na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Alijev je dodao da će Jermenija imati železničku vezu sa Rusijom preko teritorije Azerbejdžana.

„Posle više od 30 godina, Azerbejdžan će saobraćajnom vezom preko teritorije Jermenije biti povezan sa Nahičevanskom Autonomnom Republikom Azerbejdžana, a Jermenija će preko teritorije Azerbejdžana imati železnički pristup do Rusije i Irana“, objasnio je Alijev.

On je dodao da će Azerbejdžan takođe imati pristup Turskoj preko Republike Nahičevan.

Putin: Prekinuto krvoproliće

Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo što je uspelo da se prekine krvoproliće u Karabahu i istakao da se situacija normalizuje.

„Želim da izrazim zadovoljstvo što smo ipak uspeli da okončamo borbena dejstva, krvoproliće i kako smo upravo govorili o rezultatima današnjeg rada, mirovna misija ispunjava svoju funkciju i situacija u celini se postepeno vraća u normalu“, rekao je Putin tokom bilateralnog sastanka sa Alijevim.

On je istakao da je danas potpisana zajednička izjava koja se zasniva na težnji da se situacija dugoročno reši što je izuzetno važno.

Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan doleteli su u ponedeljak u Moskvu na pregovore sa Putinom koji su trajali oko četiri sata. Sastanak je održan na inicijativu ruskog predsednika. Razgovarano je o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala