Koje mesto zauzima Rusija u trci aviona budućnosti? /video/

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija modernizuje bombardere dugog dometa i radi na perspektivnom avijacionom sistemu dugog dometa, koji bi u teoriji trebalo da zameni sve postojeće modele. Kako protiču radovi? Ko su konkurenti Rusiji?

Poslednjih dana decembra 2020. godine u medijima je bilo nekoliko saopštenja o radovima koji se vode u okviru programa perspektivnog ruskog bombardera dugog dometa PAK DA (Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa). Izvor iz vojno-industrijskog kompleksa RF rekao je jednoj od ruskih novinskih agencija da se u Rusiji istovremeno proizvodi nekoliko prototipova ove letelice za ispitivanja na nebu i na zemlji. A predstavnik preduzeća „ODK-Kuznjecov (deo Ujedinjene korporacije za motore „Rosteh“) Aleksej Soboljev najavio je sastavljanje „Proizvoda RF“ — prvog prototipa motora za strateški ruski bombarder PAK DA.

Modernizovani bombarderi se istakli u Siriji

Radovi na konstrukciji PAK DA, koji je takođe poznat i kao „proizvod 80“, izvode se u Konstruktorskom birou „A. N. Tupoljev“, koji se u Rusiji tradicionalno bavi pravljenjem letelica dugog dometa (u doba SSSR-a tamo su se rešavali isti zadaci). Ovde su svojevremeno konstruisani bombarderi Tu-16, Tu-95, Tu-22 i Tu-22M. Početkom 1980-ih, u Konstruktorskom birou „Tupoljev“ takođe je izgrađen najveći serijski nadzvučni bombarder Tu-160, koji sada čini najnapredniji deo strateškog nuklearnog potencijala ruskih vazduhoplovnih snaga.

Od 2010. godine Rusija je pokrenula nekoliko programa modernizacije bombardera dugog dometa koji su napravljeni da produže njihov vek trajanja i značajno povećaju borbene sposobnosti.

Supersonični Tu-22M3 se modernizuje do nivoa Tu-22M3M. Prvi avion novog tipa je poleteo 28. decembra 2018. godine. Letelica je dobila novi savremeni kokpit, repno artiljerijsko oružje je zamenjeno sistemom za elektronsko ratovanje, sistem naoružanja je radikalno promenjen — avion može da koristi nove krstareće rakete H-32 i H-50 („proizvod 715“). Prema programu modernizacije, u Kazanjskom avijacionom preduzeću planira se modernizacija 20 bombardera Tu-22M3.

Strateške letelice Tu-160 i Tu-95MS dugog dometa modernizuju se u pogledu opreme i sistema naoružanja. Modernizovani Tu-160M i Tu-95MSM sada mogu da koriste najnovije krstareće rakete H-101 i njihovu nuklearnu modifikaciju H-102. Ove avione smo već videli tokom antiterorističke operacije u Siriji, gde su najvažniji ciljevi pogođeni raketama H-101.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 2015. godine najavio planove za obnavljanje proizvodnje strateškog bombardera Tu-160. Kasnije se saznalo za program izgradnje 50 novih supersoničnih letelica, čija je realizacija planirana u narednih 10-15 godina. Veruje se da će snabdevanje tolikog broja relativno modernih letelica vazduhoplovstva dugog dometa omogućiti zamenu celokupnog parka Tu-95 sa Tu-160. Drugog februara 2020. godine prototip budućeg serijskog Tu-160M je izvršio prvi let.

Ovi programi modernizacije trenutnog avio-parka dugog dometa i ponovno pokretanje proizvodnje Tu-160 obezbediće očuvanje visokih borbenih sposobnosti ruske avijacije dugog dometa do 2030-2040-ih godina, kada će sve letelica projekata 20. veka biti zamenjene najnovijim PAK DA.

Koje ruske nosače raketa će zameniti PAK DA?

Program stvaranja perspektivnog aviona dugog dometa započet je na prelazu 21. veka kao odgovor na pojavu stelt bombardera B-2 Spirit u SAD tokom 1990-ih. Godine 2009. je objavljeno da je Konstruktorski biro „Tupoljev“ pobedio na konkursu za razvoj projekta perspektivnog ruskog bombardera. Godine 2012. u medijima su se pojavile informacije da je utvrđen oblik novog aviona i počele su da se pojavljuju prve prognoze o vremenu prvog leta i ulaska u službu novog aviona dugog dometa.

Tu-160 - Sputnik Srbija
PAK DA, novi ruski strateški bombarder — deo „nuklearne trijade“ /video, foto/

Najčešće se govorilo da će prvi let prototip PAK DA izvršiti 2022. godine, a oružane snage će početi da dobijaju avion posle 2025. godine. Ako su informacije o proizvodnji prototipova ovog aviona tačne, onda je sasvim moguće da radovi na PAK DA ne zaostaju u odnosu na raspored.

Ovu pretpostavku podržavaju vesti o motoru „Proizvod RF“. Kod motora za Tu-160 je „proizvod R“, to jest, može se zaključiti da će „srce“ PAK DA biti njegova prinudna temeljna modifikacija.

Iako su obećali da će predstaviti PAK DA 2018. godine, još uvek nema tačnih informacija o karakteristikama aviona. Međutim, poznato je da će nova letelica biti dozvučna i da će nositi više naoružanja od trenutnog Tu-160. Još nije potvrđena aerodinamična shema novog aviona, ali se pretpostavlja da će to biti „leteće krilo“, mada je moguć i klasičan oblik. Avion će zameniti i dozvučne Tu-95MS i supersonične Tu-160, a možda i nosače raketa srednjeg dometa Tu-22M3.

PAK DA se konstruiše uz maksimalnu upotrebu tehnologija slabe vidljivosti (stelt) i imaće domet leta znatno veći od 12 hiljada kilometara.

Avion bi trebalo da postane univerzalna platforma za upotrebu raketnih sistema različitih namena: strateških raketnih sistema sa nenuklearnom opremom, strateških nuklearnih krstarećih raketa, hipersoničnih raketa sa bilo kojim oružjem i moguće protivsatelitskih raketa. On će biti prilagođen interakciji sa bespilotnim letelicama. Reč je i o radu u paru, na primer, sa bespilotnim lovcima za pratnju i o upotrebi bespilotnih letelica iz samog PAK DA — na primer, za izviđanje neprijateljskog PVO sistema u ulozi mamca ili za ometanje.

Zašto je modernizacija skuplja od izgradnje od nule?

Svojevremeno, kada su započeti razgovori o programu za ponovno pokretanje proizvodnje Tu-160, među stručnjacima su se pojavile neke sumnje u svrsishodnost sastavljanja projekta iz druge polovine 20. veka početkom 21. veka.

Tu-160 - Sputnik Srbija
„Tupoljevi“ seku oblake: Ruski komandanti u kokpitu strateških bombardera /video/

Tu-160 je prilično skupa i tehnološki složena letelica. Avion se gradi oko titanijumskog bloka, zavarivanje se vrši u posebnoj komori koja je napunjena inertnim gasom. Trenutno se može ispostaviti da je sastavljanje takve letelice mnogo skuplje od rada sa savremenim PAK DA koji su napravljeni od novih kompozitnih materijala. Pored toga, čisto strateški, sklapanje novih letelica prema tehnološkim procesima 1970-1980-ih predstavlja značajan korak unazad. I samo „elektronsko upravljanje dokumentima“ i projektovanje aviona u potpunosti u „digitalnu verziju“ (dodavanje računarskih sistema) neće ispraviti ovu situaciju. Pored toga, veruje se da je PAK DA po cenama uporediv sa Tu-160. A to znači da bi bilo efikasnije ponovno pokretanje proizvodnje po savremenim standardima i serijska proizvodnja ne Tu-160M, već odmah PAK DA.

Pretpostavljamo da ako ispitivanja ovog aviona budu prošla uspešno, proizvodnja Tu-160M se može smanjiti sa 50 na 10 jedinica, ali za sada je ovo samo jedna od mogućih opcija.

Bombardere budućnosti nema samo Rusija

U najboljem slučaju, do 2030. godine avijacija dugog dometa Vazdušnih snaga RF obuhvataće četiri tipa aviona: najnoviji PAK DA, Tu-160 sa modifikacijama, Tu-95MSM i Tu-23M3M sa najnovijim kompleksima elektronske opreme i naoružanja, sa nuklearnim i nenuklearnim krstarećim i hipersoničnim raketama.

Strateški bombarder nosač-raketa Tu-160 - Sputnik Srbija
Ruski bombarderi 12 sati leteli iznad tri mora /video/
U budućnosti je verovatno da će PAK DA zameniti sve avione dugog dometa i postati jedinstvena platforma za letenje različitih raketnih sistema sposobnih za rešavanje bilo kakvih zadataka koji se mogu dodeliti vazdušnim snagama.

Krajem 2020. godine mediji su pisali da bi napredniji „naslednik“ američkog B-2 Spirit, „leteće krilo“ V-21 mogao da izvede prvi let do 2022. godine.

Ni kineski prijatelji ne stoje u mestu. Već nekoliko godina mediji pišu o „ubici“ V-2, perspektivnom stelt bombarderu Xian H-20.

Za Kinu je ovo ozbiljan problem. Iako su se više puta i vrlo temeljno modernizovali, i dalje su naoružani „klonom“ prilično starog bombardera Tu-16. Kina ima potencijal da stvori novu tešku letelicu i zadatak izgleda prilično rešiv. Možda će se premijera održati već 2021. godine. 

Tako ćemo u narednih nekoliko godina videti ko će od ove „velike trojke“ zauzeti koje mesto u trci aviona budućnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala