Američki novinar pronašao vezu između nereda u Vašingtonu i ustanika u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNeredi ispred Kapitola u Vašingtonu
Neredi ispred Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinar „Njujork tajmsa“ Endrju Higins našao je sličnosti između zauzimanja Kapitola u Vašingtonu i događaja u Donjecku 2014. godine.

Po mišljenju novinara, ljudi koji su učestvovali u neredima u američkoj prestonici, u mnogome podsećaju na ustanike iz 2014. godine na istoku Ukrajine. Autor članka ukazuje na sličnost maskirnih uniformi i „odavno pohranjenih zastava“. Među, takvim simbolima donjeckih ustanika Higins je nazvao zastave SSSR, Ruske imperije i Konfederacije američkih država. Novinar pretpostavlja da „niko od njih ništa nije znao o Konfederaciji niti se za nju posebno interesovao, ali su znali da mrze one koji je mrze“.

Međutim, najveću sličnost između učesnika događaja u Vašingtonu i Donbasu autor članka vidi u „nepokolebljivom uverenju da, šta god da drugi ili zakon kaže, istina je na njihovoj strani“. Da su u pravu, ne sumnjaju ni pristalice Trampa, koji smatraju da je „klika elitnih izdajnika“ osvojila državu, niti donjecki ustanici koji su se uplašili za bezbednost stanovnika svog regiona nakon puča u Kijevu, objasnio je Higins.

Osim toga, novinar je našao i sličnost zauzimanja Kapitola sa tragičnim događajima u Moskvi 1993. godine (politički obračun između predsednika Rusije Borisa Jeljcina i ruskog parlamenta koji je rešen upotrebom vojne sile). Po njegovom mišljenju, američki demonstranti su po ostrašćenosti podsećali na demonstrante u Moskvi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala