Republika Srpska nije poklonjena, za nju su se izborili najbolji: Poruke sa svečane akademije /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpska zastava na defileu povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci.
Srpska zastava na defileu povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Republika Srpska nije poklonjena, da su se za nju izborili najbolji i da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

„Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i poslednjem građanskom ratu“, istakao je Dodik u video obraćanju na svečanoj akademiji koja se povodom Dana Republike Srpske održava u Banjaluci.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Nećemo da se krijemo, borili smo se da bismo imali državu: Dodik o Danu republike Srpske /video/

On je rekao da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica, prenela je RTRS.

„Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije“, poručio je Dodik.

On je istakao da će se borba na političkom planu sa onima koji opstruišu Republiku Srpsku nastaviti i da ona neće biti nimalo laka ni u idućoj godini.

Naveo je da ono što odvaja iduću godinu od svih godina do sada, što se tiče Republike Srpske, jeste to da ona naredne godine slavi 30 godina i da se mora pripremiti za to.

„Moramo biti još jači i moramo to učiniti na najbolji mogući način“, naglasio je Dodik.

Na svečanoj akademiji video uključenjem obratio se i ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković.

„Srbija voli, poštuje i podržava RS, na to je obavezuje ne samo ubedljiva većina mišljenja građana, već i međunarodno pravo i Dejtonski mirovni sporazum i iz toga proističe i dužnost Srbije da brine o Republici Srpskoj“, izjavio je Selaković.

Srpski narod u Republici Srpskoj treba da bude ponosan na ono što je stvorio. Republiku Srpsku može da razgrađuje i razvodnjava samo onaj koji ju je stvarao, jer ona je istorijski i politički činilac i nepromenjiva činjenica“, rekao je Selaković.

Dekoracija u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske. - Sputnik Srbija
Republika Srpska slavi 29. rođendan, čestitke iz Srbije /video, foto/

Vrhovni interes srpskog naroda u vremenu pred nama jeste, kaže Selaković, borba za očuvanje mira i stabilnosti.

„Mir i stabilnost moraju da budu naš nacionalni projekat i naša nacionalna građevina, a Srbija i Republika Srpska u tom nastojanju moraju da budu jedinstvene čak i onda kada se u toj borbi suočavaju sa onima kojima ti ciljevi nisu prioritetni“, poručio je Selaković, prenosi RTRS.

Selaković je naglasio da je srpski narod jedan i u vrednosnom smislu nedeljiv. Vezuje nas naš jezik, kultura, istorija i tradicija, naše Svetosavlje, naša herojska prošlost i zajednička etika, naša ljubav prema slobodi i našoj crveno - plavo - beloj zastavi, dodao je on.

„Neka Srbija i Republika Srpska nastave da žive u slozi i ljubavi i neka se između nas nikada niko više ne drzne da postavlja barijere i prepreke tamo gde treba da stoje mostovi i ispružene bratske ruke“, rekao je Selaković.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala