Republika Srpska slavi 29. rođendan, čestitke iz Srbije /video, foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićDekoracija u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske.
Dekoracija u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republika Srpska slavi 29. rođendan. Obeležavanje Dana Republike počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a potom su dodeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Liturgiji je prisustvovala i predsednica RS Željka Cvijanović koja je potom uručila i odlikovanja u Palati Republike.

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji virusa korona.

Predsednica Srpske, na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odlikovala je heroje 2020. i to Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u Republici Srpskoj i 55 domova zdravlja u Srpskoj.

Odlikovani su za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida-19, a za čiji je doprinos zaslužan celokupan zdravstveni sistem kojeg čine svi zdravstveni radnici i nemedicinski sektor.

Izuzetan doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći, spasavajući ljudske živote, a žrtvujući svoj, dali su primarijus doktor Dragan Vojvodić, koji je obavljao dužnost na Klinici za unutrašnje bolesti UKC-a RS, doktor medicine Marko Pekija, koji je dužnost obavljao na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC, Vladimirka Mirnić, laboratorijska tehničarka, koja je bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC i Đoko Mihajlović, koji je obavljao funkciju generalnog sekretara Crvenog krsta RS.

Među odlikovanima su i Institut za javno zdravstvo, Fond zdravstvenog osiguranja i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

Proslava Dan Republike ove godine prilagođena je epidemiološkoj situaciji, a svečani defile odložen je za Vidovdan.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je u čestitki građanima povodom Dana Republike, istakao:

„Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta“.

Dodao je da, proslavljajući Dan Republike, „odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i koji su položili svoj život da bi mi danas živeli u miru i slobodi“, prenosi RTRS.

Zvaničnici Srbije čestitali Dan Republike Srpske

Brojni srpski zvaničnici uputili su čestitke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je istakao da je Republika Srpska istorijsko dostignuće srpskog naroda kao prvog srpskog entiteta međunarodno priznatog preko Drine.

„Ante Pavelić planirao je da Banja Luka bude glavni grad NDH, danas je ona glavna Republike Srpske“, podsetio je Dačić i dodao da se Dejtonski sporazum koji je i mirovni mora čuvati, jer se time čuva mir.

On je za televiziju Pink naglasio da Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske razvijajući specijalne odnose, a da je interes da budu dobri odnosi i sa Sarajevom i BiH u celini.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Živela Srpska! Živela Srbija!

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država i naglasio: „Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra Vulin, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko Tvitera.

​„U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas“, poručio je Petković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitajući u ime svih Srba sa Kosova i Metohije i u lično ime, istakao je da „iako zbog epidemije ove godine nismo u mogućnosti da budemo sa vama, radost današnjeg dana obasjava i raduje svakog Srbina ma gde živeo“, preneo je Tanjug.

„U godinama koje dolaze moramo nastaviti da negujemo naše neraskidive bratske i duhovne veze, čuvamo naš jedinstveni identitet i našu veru, i nastavimo da sarađujemo kao i do sada. Srbi širom ovih prostora znaju koliko je vaše srce veliko i koliko su svakodnevna pomoć i reči podrške značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. Naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi“, naveo je Rakić.

U okviru obeležavanja u Banjaluci, posle dodele odlikovanja, održan je i muzički defile Policijskog orkestra. Kasnije u toku dana biće održana svečana akademija i premijera dokumentarno-igranog filma „Koridor 92“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala