Ogromni sivi „nilski konj“: Kako je brod „Severni pol“ uplašio Amerikance

© Press-služba AO "Admiralteйskie verfi" / Uđi u bazu fotografijaPočetkom decembra u Sankt Peterburgu je porinuta arktička platforma „Severni pol“
Početkom decembra u Sankt Peterburgu je porinuta arktička platforma „Severni pol“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Početkom decembra u Sankt Peterburgu je porinuta arktička platforma „Severni pol“. Sličnog broda nema nigde na svetu, a narednih godina platforma otporna na led biće jedini kompleks za velika istraživanja Arktika.

Globalno zagrevanje i topljenje leda na duge staze mogu onemogućiti upotrebu dugoročnih istraživačkih stanica. Moguće je da će u budućnosti u Severnom ledenom okeanu kretanje santi leda postati neostvareni san za introverta sa akademskim zvanjem, ali naučni podaci će i dalje biti potrebni za industrijske, ekološke, tehnološke i vojne programe. Prilike za detaljno i dugotrajno proučavanje Arktika neprestano se smanjuju: uprkos činjenici što se ogromni kontejnerski brodovi s vremena na vreme zaglave u ledu i ledolomac mora da dođe da ih spasi, sve je teže osnovati trajnu arktičku bazu na severnim geografskim širinama. 

​Poenta nije samo u tome što leda ima sve manje. Glavni problem je nedostatak brze reakcije ako se na stanici dogodi vanredna situacija. Zbog toga je Federalna služba za hidrometeorologiju i praćenje životne sredine („Rosgidromet“) iz „Admiralskog brodogradilišta“ naručila jedinstveni brod koji nema analoga u čitavom svetu. 

Brod — ploveća stanica

Osmog decembra na „Admiralskom brodogradilištu“ u Sankt Peterburgu porinuta je samohodna arktička platforma „Severni pol“ — plovilo na kojem će ruski naučnici u narednim godinama istraživati Arktik ne rizikujući svoje živote. Njegova specifika je u tome da je teško nazvati ga brodom u klasičnom smislu te reči. „Severni pol“ je prilično velika laboratorija koja je pažljivo uklopljena u korpus plovila otpornog na led. Glava prednost plovila je ekonomičnost. 

Da bi se postavila stanica na ploveće sante leda, ranije nisu bile dovoljne samo desetine tona istraživačke opreme, nego i nuklearni ledolomac. Samo je ovaj brod mogao bezbedno da doveze naučnike i da se vrati bez problema. Ali svako takvo putovanje koštalo je prilično mnogo: za povratno putovanje organizacija koja je unajmila ledolomac morala je platiti najmanje 200 hiljada dolara.

Specifičnost „Severnog pola“ je u tome što je on kao brod — ploveća stanica.

Uz pomoć satelitskog navigacionog sistema, brod može samostalno da stigne do određenog mesta, učvrsti se za led uz pomoć specijalnih hvataljki i omogući ljudima da dugoročno opreme stanicu na obali. Da bi to učinili, na brodu se nalaze modularne strukture, uređaji za grejanje, komunikacioni sistemi i meteorološka oprema, uz pomoć koje se klimatske promene mogu pratiti u režimu realnog vremena. 

Nigde na svetu ne postoji ništa slično

Osamnaestog decembra 2020. godine platforma „Severni pol“ je porinuta. Glavni elementi su već sastavljeni: motori, manevarski potisnici, sistemi za hitno spasavanje i sva oprema zahvaljujući kojoj će plovilo „Severni pol“ izgledati kao pravi ekspedicioni brod. U suštini, arktička platforma je civilna kopija vojne plutajuće baze (broda koji obezbeđuje flotu) sa manjim izmenama. Poput ratnih brodova, i „Severni pol“ će imati značajan resurs: životni vek broda se procenjuje na 25 godina, a period autonomnog rada dostiže tri godine i ograničen je samo zalihama goriva i hrane.  

Ledolomac Moskva vodi karavan brodova kroz arktički led - Sputnik Srbija
Američki nedeljnik: Rusija učvrstila liderstvo na Arktiku novim rekordom

Uprkos povećanom interesovanju stranih država za Arktik, do sada niko nije uspeo da izgradi slične brodove. Pojedini istraživački brodovi se, naravno, proizvode s vremena na vreme, međutim niko nije uspeo da napravi pravi mini-ledolomac sa autonomijom kao na svemirskoj stanici. Čak ni u SAD-u, gde Arktik smatraju zonom svojih strateških interesa, flote ledolomaca praktično nema, a da ne govorimo o  specijalnim istraživačkim brodovima. „Admiralsko brodogradilište“, prema rečima okeanografa i biologa Andreja Fostova, uspelo je da reši nerešiv problem — da ostavi stručnjake na Arktiku u gotovo kućnoj atmosferi. 

„Svaka ekspedicija, posebno u slučaju sa plovećim stanicama, uvek je sinonim za spartanske uslove. Poslednjih godina, naravno, postalo je primetno bolje jer su nam tehnologije u takvim uslovima malo olakšale život. Ali pomenuti brod je kao dom. Ako želite možete sprovesti istraživanje, pa poći u teretanu, na plivanje, a uvek možete kontaktirati svoju porodicu zahvaljujući brzom satelitskom internetu. Mislim da će se i kvalitet primljenih podataka povećati na novom brodu. Sve promene u atmosferi i hidrosferi moći će da se prate 24 sata bez prekida“, rekao je Fostov.

Za dobro svih

Postepeno oslobađanje arktičke lepote od leda već je omogućilo da se tamo započne aktivno istraživanje i iskopavanje minerala. Međutim, u doba monstruoznih tehnogenih katastrofa, kao na primer u Noriljsku, postalo je nemoguće istraživati industrijske objekte bez naučnika. I ovde će „Severni pol“ dobro doći: brod može da stigne u bilo koju tačku Arktika, da se pričvrsti na mestu, uzme uzorke i gotovo odmah saopšti podatke o ekološkoj situaciji. Naučnici mogu da provere rezultate u 20 laboratorija. One još nisu montirane (gotov je samo čvrsti korpus i osnovni sistemi), ali će 2021-2022. godine brod biti završen i spreman za rad. 

Glečer Kalving na Arktiku - Sputnik Srbija
Putin: Budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija

Otprilike u isto vreme ruska industrija može započeti aktivan rad na povećanju eksploatacije prirodnih resursa na Arktiku. Vredi podsetiti da je ruski deo ovog regiona pravo bogatstvo. Rezerve nafte ruske arktičke zone iznose 7,3 milijarde tona. Pored toga, u severnim rudnim bogatstvima je koncentrisano oko 55 triliona kubnih metara prirodnog gasa. Istovremeno, čitav proces proučavanja arktičkih širina na plovilu „Severni pol“ izvodiće malobrojni tim: 14-15 članova posade i oko 40 naučnika. Prema rečima vojnog eksperta Ilje Kramnika, „Severni pol“ je praktična istraživačka platforma koja će omogućiti da se ne zaostaje sa proučavanjem Arktika. 

„Za savremeni brod sa mnogo automatskih sistema posada je optimalna. Ovaj brod je sam po sebi polarna stanica. Na njemu se bez bojazni može „zamrznuti u ledu i ploviti“. Što se tiče dizajna, ovde se treba setiti broda „Fram“ na kojem je Roald Amundsen posetio Arktik. Korpus je poput onoga koji ima „Severni pol“ i napravljen je sa jednim ciljem: da bez velikih problema izdržava pritisak leda. Lični ukus dizajnera nema nikakve veze sa tim“, rekao je Kramnik. 

© Press-služba AO "Admiralteйskie verfi" / Uđi u bazu fotografijaPorinuta arktička platforma „Severni pol“
Ogromni sivi „nilski konj“: Kako je brod „Severni pol“ uplašio Amerikance  - Sputnik Srbija
Porinuta arktička platforma „Severni pol“

Dizajn novog broda je izazvao burne rasprave na Zapadu. Neki korisnici brod nazivaju „ogromnim sivim nilskim konjem“, drugi traže sličnosti sa fotografijama Silvestera Stalonea u ulozi sudije sudije Dreda. 

​U zvaničnim dokumentima je navedeno da „Severni pol“ treba da obezbedi udobne i bezbedne uslove za rad i život posade i naučnog osoblja na polarnoj stanici na temperaturama do -50 stepeni i vlažnosti 85 odsto. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala