Da li je Bogdan napravio grešku?

© Foto : fiba.basketballBogdan Bogdanović na meču protiv Češke
Bogdan Bogdanović na meču protiv Češke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović je pred početak ove sezone doneo veoma bitnu, možda i najbitniju odluku u svojoj NBA karijeri.

Bogdanović je pre nekoliko godina otišao „preko bare“ i od tada, pa sve do pre par meseci, nastupao za Sakramento Kingse.

Sa Kingsima se razišao na bizaran način koji je odjeknuo u celoj Americi, pa sada brani boje Atlanta Hoksa, koje će za 72 miliona dolara predstavljati u naredne četiri sezone.

Iako je Sakramento bio taj koji je mogao da zadrži Bogdana još ove sezone, srpski bek je ipak mogao da ima potpunu slobodu u izboru nove sredine.

Kingsi su više verovali u rukija Tajrisa Haliburtona i šutera Badija Hilda, pa je bilo jasno da neće izjednačiti ponudu koju Bogdan dobije od neke ekipe.

Ako je MVP Mundobasketa 2019. godine to znao – a nakon što je čuo da planiraju da ga trejduju, znao je – onda možemo da zaključimo navedeno.

I dok je Sakramento sigurno pogrešio odabravši Hilda umuesto Bogdanovića, da li je Bogdan pogrešio time što je odabrao Atlantu pre Milvoki Baksa?

Milvoki i dvostruki MVP lige Janis Adetokumbo su targetirali srpskog igrača kao jednu od najvećih želja tokom prelaznog roka, a to su i dokazali (doduše neuspelim) trejdom.

„Kada smo čuli da sam trejdovan nismo znali šta se dešava. Nisam bio siguran o čemu se radi“, rekao je Bogdanović, koji je otkrio da uopšte nije želeo da pređe u Milvoki.

Milvoki, navodno, nije obavio nikakve razgovore sa Bogdanovićem pre trejda, dok je sa Srbinom pričao Adetokumbo rekavši mu da želi da naredne sezone dele parket.

Bogdan je odabrao Atlantu, ali je to bila greška. Barem je takav stav autora ovog teksta.

Uzorak je, istini za volju, jako malo, ali Bogdanović u prvih osam mečeva ove sezone beleži 10,5 poena (39% iz igre), četiri skoka i 2,4 asistencije.

U poslednja dva meča odigrao je 18, odnosno 19 minuta i, barem za sada, se nije dobro uklopio u igru Atlante.

Bogdanovićeva uloga u novoj ekipi koliko-toliko podseća na onu koja je bila u Sakramentu – koja mu u potpunosti nije odgovarala.

Pritom, Atlanta je izuzetno popunjena ove sezone, a na njegovoj poziciji, u direktnoj konkurenciji za minute, su dva kvalitetna mlada igrača – Kem Rediš i Kevin Huerter.

Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija
Neverovatna situacija u NBA ligi – i Bogdan Bogdanović kao glavni akter

Iako je Bogdanović bolji od obojice, daleko je od toga da bude dovoljno bolji da čak i uz loše partije u kontinuitetu može da zadrži visoke minute.

U Milvokiju bi, pak, bilo dosta drugačije. Baksi na poziciji „dvojke“ praktično imaju samo Dontea Divićenca, nad kojim bi Bogdan takođe imao prednost, ali je celokupna rotacija daleko, daleko tanja.

Takođe, stil igre Milvokija u kojem se veliki broj napada završava tako što Janis probija u reketu, a maltene cela petorka širi i čeka izlazni pas, bi više odgovarao srpskom beku.

Milvoki je ujedno „tanji“ u ulogama plejmejkera, pa bi i tu Bogdanović mogao da radi ono što je sjajno radio nekada i u Sakramentu, ali pre svega u Fenerbahčeu i Partizanu.

Takozvani sekundarni plejmejker je neko ko bi baš „legao“ Milvokiju, a uz to bi u Bogdanu dobili i dobrog šutera, što bi bio savršen posao za njih.

Isto tako bi se Bogdanović savršeno uklopio u najbolju ekipu Istoka, ali je on na kraju, ipak, odabrao Hokse.

Slavko Vraneš - Sputnik Srbija
Slavko Vraneš se seća 6. januara 2010, Duletovih ulazaka u svlačionicu i „Časova ljubavi“

Jedan od mogućih razloga je visina ugovora, pošto nije obelodanjeno koliko novca i koliku dužinu ugovora su Baksi bili spremni da ponude.

Donositi finalne zaključke je još rano, s obzirom na to da su igrači koji su dolazili u nove ekipe imali izuzetno nezahvalan posao, jer pred ove sezone praktično da nije bilo nikakvih priprema.

Bogdanu će biti potrebno još malo vremena da stvori potrebnu hemiju sa novim saigračima i da tačno odredi svoju ulogu na terenu.

Iako je i pre početka sezone delovalo kao da je pogrešio, to još ne možemo da tvrdimo bez pogovora. Ali, ako se po jutru dan poznaje...

Povreda jača od želje ─ Bogdanović ponovo podbacio, Bjelica solidan u pobedi Sakramenta

Bogdanović prvi put o skandalu koji je uzdrmao NBA

Bogdan Karaičić za Sputnjik: Saša je pričao sa Nedovićem, dajmo Igoru šansu da pomogne Srbiji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala