„Vijesti“: Haos u crnogorskoj vojsci, činovi deljeni podobnima

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC / Vojska Crne Gore
Vojska Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Usled kadrovske politike nagrađivanja politički podobnih koju je sprovodio bivši crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) prethodne četiri godine u Vojsku Crne Gore ušlo je više od stotinu novounapređenih oficira, objavile su „Vijesti“. Tako je nova ministarka Olivera Injac zatekla haos u crnogorskoj vojsci i Ministarstvu odbrane.

Zahvajujući takvoj kadrovskoj politici i nekritičkom prijemu lica iz civilstva u profesionalnu vojnu službu koje je sprovodio Bošković, Vojska Crne Gore pretvorena je u poluprofesionalnu organizaciju u kojoj je veliki broj „civilnih oficira“, navode nezvanično sagovornici podgoričkog portala.

Ni Ministarstvo odbrane (MO), ni bivši ministar Predrag Bošković (DPS) nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim informacijama, dodaje se u tekstu.

Haotično stanje u Vojsci Crne Gore

Sagovornici „Vijesti“ su rekli da je nova ministarka odbrane Olivera Injac zatekla haotično stanje u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane kada je kada je reč o kadru i načinu na koji je Bošković kadrirao u protekle četiri godine.

U tom delu njegova desna ruka bio je direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov, navodi portal.

Injac je počela da raščišćava probleme koje joj je ostavio Bošković, pa je tako prošle nedelje poslala u penziju dosadašnjeg načelnika Generalštaba VCG, general-majora Dragutina Dakića kao i još dvanaest oficira ranga od majora do brigadnog generala, te dvojicu podoficira.

Među njima su i pojedini visoki oficiri koje je Bošković prethodno, po tvrdnjama izvora „Vijesti“, unapredio u spornoj proceduri.

Tako su na primer, penzionisani pukovnici Božo Đurović i Dragan Dulović koji su prethodno, vanredno unapređeni u taj čin, iako nisu ispunjavali zakonske uslove jer nemaju stručno usavršavanje operativno-strategijskog nivoa. 

Zalazak sunca na moru - Sputnik Srbija
Kiparska ofšor firma kupila bivšu crnogorsku vojnu bazu – 63.000 kvadrata na obali mora

Izvori „Vijesti“ tvrde da takvih slučajeva u VCG ima još i da zakonske uslove za dobijanje čina pukovnika nemaju ni aktivni pukovnici Aleksandar Pantović i Velibor Bakrač koji nemaju usavršavanje komandno-štabnog nivoa.

Takođe ni Vladan Martić - koji nije proveo na dužnosti pukovnika godinu dana pre unapređenja, Zoran Vukadinović koji u trenutku unapređenja nije imao stručno usavršavanje operativno-strategijskog nivoa.

Pod istim uslovima su napredovali i Živko Rakočević, Milutun Đurović, Veselin Pejović, Nenad Pavlović i kapetani bojnog broda Vesko Tomanović, te Jusuf Jonuz koji je u međuvremenu penzionisan.

Oni nisu imali, navodi sagovornik portala, usavršavanje operativno-strateškog nivoa.

Koliko je u prethodnom periodu obezvređen čin pukovnika, vidi se i na primeru nedavno vanredno unapređenog pukovnika Veselina Pejovića kojeg je MO u septembru poslalo u međunarodnu misiju KFOR na Kosovu. Iako nema usavršavanje operativno-strategijskog nivoa i potrebno znanje engleskog jezika, direktor za ljudske resurse Mihailo Volkov „progurao“ je Pejovića u taj visoki čin, kaže izvor „Vijesti“ iz vrha VCG.

Partijski organ

On tvrdi da je ovo samo jedan od primera onoga što je prethodni ministar, uz pomoć najbližih saradnika - Volkova, direktorke za materijalne resurse Alme Ljuljanaj - Jovićević (DPS) i bivšeg državnog sekretara MO Slobodana Filipovića (DPS) pretvorio praktično u partijski organ gde se agitovalo za „sigurne glasove“ i od strane profesionalnih pripadnika VCG i članova njihovih familija.

Bivši ministar odbrane nije odgovorio na pitanja koja su mu „Vijesti“ ovim povodom poslale preko informativne službe DPS-a, čiji je Bošković sada poslanik.

Nije odgovorilo ni Ministarstvo odbrane u vezi načina na koji je Bošković vodio kadrovsku politiku u VCG i do čega je ona danas dovela u smislu povećanja ili smanjenja borbene gotovosti.

Prema navodima sagovornika, deo oficira koji su do pre četiri meseca neskriveno radili za DPS u VCG i MO, sada pokušavaju da promene stranu, pa su neki od njih već i članove porodica učlanili u neke od stranaka-članica nove vlasti.

Tokom mandata Boškovića i na predlog MO donet je važeći Zakon o VCG koji ministru odbrane dao veoma široka ovlašćenja u upravljanju vojskom. Na taj način stvorena je mogućnost da se u VCG primi i unapredi u visoke oficirske ili podoficirske činove civili bez ikakvog vojnog obrazovanja.

Odredbama istog propisa civilno lice sa prethodnim radnim iskustvom sa VSS (bez obzira gde) i sa završenim doktorskim studijama može biti primljeno i unapređeno u vojnu službu.

Po tom osnovu je u VCG uveden i bivši policijski inspektor Ivan Mašulović. On je kao bivši direktor za politiku odbrane u MO, sa opravdanjem „potreba službe“ primljen u čin pukovnik, a kako bi se omogućilo njegovo upućivanje za vojnog atašea u Hrvatskoj, rekao je izvor portala.

To je zatim postala praksa, pa je za četiri godine u VCG tako ušlo preko stotinu novounapređenih poručnika, kapetana, majora, potpukovnika i pukovnika...

"Oficirske epolete dobijali civili bez vojnog obrazovanja..."

Oficirske epolete dobijali su civili bez vojnog obrazovanja i iskustva rada u oružanim snagama, sa tek završenim filološkim, ekonomskim, pravnim, geodetskim, saobraćajnim, informatičkim ili drugim fakultetima.

Isti zakon je bivšem ministru omogućio da u penziju pošalje brojne školovane oficire i podoficire, koji su bili nepoželjni zbog drugačijeg političkog opredeljenja ili mišljenja.

Među njima su bili i sindikalni lideri Nenad Čobeljić i Zdravko Kasalica, dodaje se u tekstu.

Iz MO nisu odgovorili na pitanje da li je tačno da više od jedne trećine oficira VCG nema završenu vojnu akademiju i šta to znači za sposobnost oružanih snaga.

Nije odgovoreno ni kada je konkretno zasedao Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore da bi doneo odluke o unapređenjima oficira koje je u više činove promaknuo Bošković, a što je nužan uslov po Zakonu o VCG, da bi bilo koji oficir bio unapređen ili postavljen na dužnost,navode „Vijesti“.

Sagovornici portala su kazali i da je bivši ministar na usavršavanja komandno-štabnog (magistarskog) odnosno operativno-strategijskog (doktorskog) nivoa upućivao oficire bez oglasa i protivno zakonskim propisima. Na taj način zaobilazila se provera da li kandidati ispunjavaju propisane uslove za stručno usavršavanje. 

Vojska Crne Gore - Sputnik Srbija
Tužilaštvo formiralo predmet o korupciji u Vojsci Crne Gore

Rekli su i da je na dan parlamentranih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta, zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba pretvorena u svojevrsni mini - izborni štab DPS-a, odakle je civilno-vojni vrh koordinisao pozivanje i izlazak na izbore, posebno onih u sistemu odbrane za koje su procenili da neće glasati za DPS.

Više od hiljadu vojnih i državnih službenika pozivano je sa instrukcijama da izađu na izbore, uključujući i članove njihovih porodica, a troškovi angažovanja DPS oficira i podoficira za rad na terenu izmireni su, navodi izvor, uplatom varijable od po 200 evra, a koja je zvanično pravdana njihovim „izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada za vreme pandemije i požara“.

Najzaslužniji su, prema navodima sagovornika, upućeni na vojno-diplomatske pozicije nakon izbora, pri čemu neki od njih uopšte nisu imali ni adekvatno znanje engleskog jezika.

Pročitajte još:

Bizarni performans u Budvi - poslednji trzaji odlazeće vlasti

Vojska Crne Gore ide u NATO misiju u Iraku

Ministarstvo odbrane Crne Gore opet „puca“ na Sputnjik

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala