Velika Britanija ublažila sankcije protiv Krima

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska vlada je, posle Bregzita, ublažila sankcije protiv Krima, navodi se na sajtu vladine Kancelarije za sprovođenje finansijskih sankcija (OFSI).
Britanskim brodovima se u izuzetnim slučajevima dozvoljeno da sa nezamrznutih računa plaćaju lučke usluge Državnom preduzeću „Krimske morske luke“, odnosno lukama Kerč, Jalta i Evpatorija. Takođe, ukida se zabrana plaćanja usluga ogranku preduzeća „Državne hidrografije“ i lučkih terminala „Krimskih morskih luka“. Licenca je stupila na snagu 1. januara 2021. godine.

Oni koji planiraju da plaćaju usluge „Krimskim morskim lukama“ trebalo bi da o tome obaveste britansko regulatorno telo OFSI, koje kontroliše poštovanje sankcionog režima.

Evropska unija je izvršila sličnu promenu režima sankcija 2017. godine. Velika Britanija je izlaskom iz EU stvorila nezavisni režim ograničenja. Tako je generalna dozvola vratila panevropski pristup sankcijama na Krimu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova o pretnji Kijeva da će temu Krima učiniti „paklenom“: Izjava iz podzemlja

Evropska unija je uvela ograničenja u julu 2014. godine nakon povratka poluostrva u sastav Rusije. U martu 2015. godine, Evropski savet je termin ograničenja povezao sa „potpunom primenom sporazuma iz Minska“. Britanija je dobila priliku da promeni režim sankcija nakon izlaska iz Evropske unije.

Sankcije utiču na finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na proizvode dvostruke namene. One podrazumevaju ograničavanje pristupa tržištu kapitala u Evropskoj uniji za pet najvećih ruskih finansijskih institucija, gde je glavni vlasnik Rusija.

Pored toga, sankcije su bile usmerene na tri ruske energetske kompanije i tri odbrambene kompanije. Mere uključuju embargo na uvoz i izvoz oružja, robe dvostruke namene, ograničenja za uvoz niza usluga i tehnologija u Rusiju koje se mogu koristiti u proizvodnji nafte.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala