Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: Đukanović opstruiše vladu

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da predsednik Milo Đukanović odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora opstruiše Vladu u sprovođenju Ustavom određenih nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja spoljne politike zemlje.

Navedeno je da Zakonom o spoljnim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora i da stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko-konzularnih predstavnika u nadležnosti MSP, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Đukanović je hteo da poruči da je glavni
„Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sedištem u pomenutoj zemlji prijema“, ističe crnogorsko Ministarstvo.

Ministarstvo podseća i da Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je taj diplomatski predstavnik službovao u važnoj državi, članici NATO i EU, prenele su „Vijesti“.

Kako se navodi, Ministarstvo dovodi u pitanje i Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala