Krivokapić: Đukanović je hteo da poruči da je glavni

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Zdravko Krivokapić tražio je da se svi ambasadori Crne Gore do 18. januara vrate u zemlju na konsultacije, posle čega će odlučiti kome će se nastaviti mandat. Premijer je o potezu predsednika Crne Gore da vrati Skupštini na ponovno odlučivanje izmene Zakona o slobodi veroispovesti rekao da je „Đukanović hteo da poruči da je glavni“.

Krivokapić je pozvao ambasadore na konsultacije sa nedefinisanim terminom povratka tj. kupljenom kartom u jednom pravcu, što znači da ih može zadržati u Ministarstvu spoljnih poslova na neodređeni rok, navode crnogorski mediji.

Postoji više načina za opoziv ambasadora, ali nijedan novi ambasador ne može da bude imenovan bez potpisa crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Kada Ministarstvo spoljnih poslova dobije agreman za imenovanje novog ambasadora, dužno je da ga uputi predsedniku države koji ga potpisuje, kao i opozivno pismo za bivšeg ambasadora.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Podgrevanjem nacionalnih strasti Đukanović pokušava da ostane u političkom sedlu

To bi značilo da bi u ambasadama gde ne postoji saglasnost o imenovanju novog ambasadora, dužnosti obavljao otpravnik poslova.

Podsetimo, Đukanović je u ponedeljak odbio da potpiše opoziv sedam ambasadora koje je tražila crnogorska Vlada.

„Đukanović hteo da poruči da je i dalje glavni“

Krivokapić smatra da je Milo Đukanović, sa stanovišta mogućnosti, postupio u skladu sa Ustavom kada je vratio na ponovno odlučivanje zakone usvojene na sednici 29. decembra, ali ocenjuje da je crnogorski predsednik tim potezom hteo da poruči da je i dalje glavni.

„Predsednik treba da poštuje volju građana“, rekao je Krivokapić za RTV Nikšić.

On je ocenio da se, kada je reč o Zakonu o slobodi veroispovesti, desio referendum na ulicama svih gradova Crne Gore, prenosi RTCG.

„Znate kako bih ja uradio? Postavio bih to referendumsko pitanje“, rekao je Krivokapić.

Đukanović je 2. januara vratio na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, a među njima su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kao i Zakon o izmeni Zakona o radu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima i drugi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala