Iranska nuklearna bomba: Blefiranje ili stvarnost?

© Depositphotos.com / Borna MirahmadianIranske zastave
Iranske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na početku 2021. godine svet je dobio veoma karakterističan „poklon“ od Irana – u nuklearnim objektima je pokrenuto obogaćivanje uranijuma do 20 odsto. Da li se iranske vlasti sada ozbiljno bave stvaranjem sopstvenog nuklearnog oružja?
„Irancima sama bomba u ovoj situaciji možda i nije toliko potrebna. Kod njih, što bi se reklo, ne gori, za razliku od situacije kakva je bila u SSSR na početku Hladnog rata kada je Amerika stvarno pretila nuklearnim oružjem sovjetskoj državi, koja još nije imala takve vojne arsenale. Tada je stvaranje nuklearne bombe zaista bilo za našu zemlju pitanje života i smrti“, rekao je ekspert Agencije za vojno-političku analizu Nikolaj Kostikin za portal „mk.ru“.

Kako kaže, što se tiče Irana, nuklearni program je za njega najverovatnije argument za međunarodno cenkanje.

„Sasvim je moguće da sada oni tako na sva zvona govore o visokom obogaćivanju uranijuma kako bi ubedljivije pokazali drugim zemljama, a pre svega svojim protivnicima na Zapadu, da Iran i dalje ne želi da odustane od promocije sopstvenog nuklearnog vojnog programa“, smatra stručnjak.

Prema njegovim rečima, proces koji je pokrenut u objektu u Fordu omogućava dobijanje uranijuma koji je toliko obogaćen da se od njega može dobiti čisti proizvod koji se koristi za bombu.

„Naravno, pokretanje proizvodnje visoko obogaćenog uranijuma ozbiljan je korak ka stvaranju bombe. Uz posedovanje zaliha uranijuma koji je obogaćen do 20 odsto, iranski stručnjaci zaista prelaze na nivo na kome je moguće dobiti sirovine za oružje. Pretpostavimo da se odgovarajući posao sprovodi i da tamošnji naučnici raspolažu neophodnim tehnologijama“, rekao je Kostikin.

Stručnjak smatra da mogućnost da Iranci naprave svoju nuklearnu bombu nije blef, nego realna opasnost.

„Da, u potpunosti je moguće (da naprave bombu), Iranci ne objavljuju sva svoja dostignuća. Ne treba isključiti mogućnost da su već prilično napredovali u realizaciji sopstvenog nuklearnog projekta. Naravno, u međunarodnoj politici bivaju trenuci cenkanja, kada jedna strana blefira. Međutim, u ovom slučaju, mislim da ne bi bilo ispravno upotrebiti reč 'blef'“, zaključuje Kostikin.

Ranije je zvanični predstavnik iranske Vlade Ali Rabija saopštio da je Iran pokrenuo proces obogaćivanja uranijuma na nuklearnom objektu Fordo na nivou od 20 odsto. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u izveštaju dostavljenom zemljama članicama da je u Iranu pokrenut viši nivo procesa obogaćivanja uranijuma od dosadašnjeg koji se odvijao u okvirima sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, izjavio je iranski ambasador pri ovoj agenciji UN Kazim Garibabadi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala