Neočekivana odluka Britanaca: Dobijena bitka, ne i rat za Asanžovu slobodu, ključ drži Tramp

© AP Photo / Matt DunhamPristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu
Pristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka britanskog suda da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen Americi u najmanju ruku je iznenađenje, kaže za Sputnjik novinar Nikola Vrzić, autor knjige „Vikiliks-tajne beogradskih depeša“. On dodaje da je dobijena jedna bitka, ne i rat za za slobodu Asanža, a da ključ za to drži još aktuelni predsenik Amerike Donald Tramp.

Vrzić podseća da Asanžu u Americi preti kazna od 175 godina robije, jer ga američke vlasti terete za zaveru za posedovanje i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija, zaveru za upad u kompjuter, posedovanje nacionalnih odbrambenih informacija (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka).

Neočekivana odluka Britanaca

S druge strane, odluka Britanaca je utoliko čudnija jer se zna u kakvim uslovima Asanž boravi u njihovom zatvoru.

„Naime, Asanžov tretman za sve ovo vreme koje je proveo u londonskom zatvoru specijalni izvestilac Ujedinjenih naciju za toturu Nils Melcen je okarakterisao upravo kao – torturu. Prema Asanžu su se do te mere loše odnosili, da su čak odbili i da mu se dostavi zimska garderoba“, napominje Vrzić. 

Advokati optuženog Australijanca su branili Asanža argumentima da se on ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman američkog Ustava u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrije nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Put do slobode vodi preko Trampa

„Međutim, današnja odluka je samo jedna dobijena bitka u ratu za njegovu slobodu. Rat će još potrajati, jer je već najavljeno da će se njegovi advokati žaliti Vrhovnom sudu SAD a kao krajnja instanca postoji i Vrhovni sud Velike Britanije,“ napominje Vrzić.

Naš sagovornik ističe da danas mogu da slave svi oni koji se zalažu da Asanž mora da bude pušten na slobodu, ali da ključ za to da se to zaista desi i dalje drži Donald Tramp.

„Najlakši put do Asanžove slobode bi bio da Donald Tramp pre nego što mu istekne mandat pomiluje Asanža, kao što to od njega mnogi traže i sa leve i sa desne strane političkog spektra u Americi. To su oni koji se sa obe strane suprostavljaju onoj dubokoj državi u Americi koja je Trampu svih ovih godina radila o glavi“, napominje Vrzić.

Sudija londonskog Okružnog suda Vanesa Barejtser, koja je donela ovakvu presudu ocenila je inače da bi izručenje Asanža bila represivna mera koja bi štetno uticala na njegovo mentalno zdravlje, što bi moglo da rezultira povećanim rizikom da počini samoubistvo.

Asanža, podsetimo, švedske vlasti s druge strane optužuju za seksualno uznemiravanje i silovanje, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručenja toj skandinavskoj zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala