Moskva: Gadafijeve pristalice treba da učestvuju u nacionalnom dijalogu Libije

© AP Photo / Mohammad HannonPripadnici Libijske nacionalne armije u Bengaziju
Pripadnici Libijske nacionalne armije u Bengaziju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nacionalnom dijalogu o Libiji treba da učestvuju različite političke snage, uključujući pristalice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Veršinjin je podsetio da su se libijske strane na Forumu libijskog političkog dijaloga u Tunisu dogovorile da održe opšte izbore u decembru 2021. godine.

„Polazimo od činjenice da glavnu odgovornost za donošenje takvih važnih odluka i, što je još važnije, za njihovu realizaciju, snose sami Libijci. Takve odluke treba razvijati u okviru nacionalnog dijaloga sa što širim spektrom učešća libijskih političkih snaga, uključujući komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara i pristalice Muamera Gadafija. Drugim rečima, ako ogromna većina Libijaca smatra da je neophodno da se izbori održe na vreme, tako treba i da bude“, rekao je Veršinin za Sputnjik.

On je naglasio da su „Ujedinjene nacije, nesumnjivo, pozvane da igraju svoju ulogu pružajući moguću tehničku i organizacionu pomoć uz poštovanje suvereniteta zemlje“.

„Istovremeno smo uvereni da izbori nisu sami sebi cilj, već moraju biti uključeni u kontekst vitalnih reformi koje su Libiji potrebne da bi postigla istinsko nacionalno pomirenje, sačuvala jedinstvo zemlje i formirala efikasne vladine organe“, dodao je zamenik ministra.

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom Halife Haftara, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Haftarove snage pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine u pokušaju da zauzmu Tripoli, ali je njihova ofanziva propala u junu, jer su združene snage za Tripoli, uz podršku Turske, uspele da odbiju napad.

Vladu nacionalnog jedinstva podržavaju Turska i Katar, a Libijsku nacionalnu armiju – Egipat i UAE.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala