Čišćenje Karabaha od mina će trajati decenijama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu
Ruski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Centra za humanitarno deminiranje Karabaha Samvel Mesroptjan saopštio je da će čišćenje regiona od mina trajati najmanje 15-20 godina.
„Nivo zagađenosti minama je veoma visok. Samo u prestonici Stepanakertu smo od 27. septembra otkrili i deaktivirali oko 30-40 hiljada municije“, rekao je Mesropjan.

On je istakao da se tokom traženja municije, koja se pojavila nakon novog zaoštravanja sukoba u Karabahu od 27. septembra, tim za uklanjanje mina nailazi na eksplozivne predmete koji su ostale u zemlji još od prvog rata u Karabahu početkom 90. godina prošlog veka.

„Imamo posla za još 15-20 godina. A možda i više“, rekao je direktor.

Ranije je javljeno da su stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije otkrili i neutralisali više od 16 hiljada eksplozivnih naprava na više od 400 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu.

© Sputnik / Maksim BlinovDeminiranje terena u Karabahu
Čišćenje Karabaha od mina će trajati decenijama - Sputnik Srbija
Deminiranje terena u Karabahu

Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba i dovele do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala