Bivši direktor Zvezde za Sputnjik o strancima u srpskim klubovima, Radonjiću, novom Kukoču

© Foto : KK Crvena zvezdaDavor Ristović, bivši direktor KK Crvena zvezda
Davor Ristović, bivši direktor KK Crvena zvezda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Davor Ristović, bivši direktor KK Crvene zvezda, pričao je za Sputnjik o problemu velikog broja stranaca u srpskim klubovima, sezoni Crvene zvezde, treneru Dejanu Radonjiću...

Ristović, koji od 2019. radi kao agent u agenciji Oktagon, izašao je iz funkcionerskog posla posle više od 15 godina radeći, prvo u FMP-u, a potom i Crvenoj zvezdi.

U klubu sa Malog Kalemegdana proveo je sedam godina, tokom njegovog boravka klub je beležio najbolje partije u novijoj istoriji, a 2018. odlučio je da ode.

Srpski košarkaš Nikola Milutinov u dresu CSKA - Sputnik Srbija
Moskva odvraća Milutinova od čari NBA lige

Od pretprošle godine radi u Oktagonu i u razgovoru za Sputnjik dotakao se nekoliko tema, od kojih je jedna bila i ova sezona Zvezde.

„Nisam bio veliki optimista povodom rezultata ove godine u Crvenoj zvezdi zato što je urađena greška iz prethodne sezone kada je došao veliki broj stranaca“, rekao je Ristović.

Zvezda nije imala dobar početak godine, treneru Saši Obradoviću bilo je teško da pronađe pravu hemiju između igrača i posle nekoliko meseci došlo je do razlaza.

„Lično ne verujem u tu priču (dovođenja velikog broja stranaca) u ovom regionu, gledajući prethodnih desetak godina, domaći igrači su bili ti koji su donosili rezultat. Normalno uz pomoć stranaca, ali ti stranci su bili samo jedan deo, nije se sve vrtelo oko njih. Ovde je situacija drugačija i zato mislim da je cela ova priča od starta bila predodređena da ode u pravcu u kom to nije bila želja uprave kluba i stručnog štaba“, dodaje bivši direktor Zvezde.

U Zvezdi trenutno igra sedam stranaca, a Ristović smatra da svi oni neće dočekati kraj sezone u crveno-belom dresu.

„Dolaskom Radonjića neke stvari će se promeniti. Kada to kažem, mislim da će domaći igrači imati više prostora za igru i da će biti više u prvom planu. Ne mislim da će ovaj broj stranaca ostati do kraja sezone. Mislim da će sigurno neko od njih da otpadne“.

Na prethodna tri meča to se i desilo, momci poput Ognjena Dobrića i Alekse Radanova imaju mnogo veću ulogu, a šansu su dobili i Boriša Simanić, Aleksa Uskoković...

Dobrić je u pobedama nad Panatinaikosom i Zadrom bio jedan od najboljih igrača na terenu i čini se da je njemu najviše prijala promena trenera.

„To je moje mišljenje jer znam kako funkcioniše trener Radonjić, znam na koji način radi. Siguran sam da bi svima bilo mnogo lakše da je on postao trener u maju, jer bio ceo roster bio drugačiji“, rekao je Ristović.

Sa bivšim direktorom Zvezde razgovarali smo 31. decembra i tada nam je otkrio da zna da bi tri ili četiri srpska igrača bila danas u timu da je Radonjić došao letos.

„Mislim da bi i neki domaći igrači, koji trenutno ne igraju u Crvenoj zvezdi, sada bili tu. Oni su imali veliku želju da dođu i budu tu, ali jednostavno nisu se neke stvari poklopile. Ova godina će biti turbulentna do marta, očekujem da trener Radonjić da poslaže stvari do tog perioda kada i slede najvažnije utakmice“.

Ristović nije želeo o imenima.

„Ne bih o imenima, ali sam siguran da postoji tri ili četiri igrača koja su bila raspoložena da dođu u Zvezdu i koje bi Radonjić uzeo u obzir. Verujem da bi sada bili u timu, kao i da bi ovaj tim od 13/14 igrača imao maksimum tri ili četiri stranaca, ne bi ih bilo sedam“.

Ove reči par dana posle potvrdio je i Nebojša Čović u intervjuu za Mocartsport.

Predsednik KK Crvena zvezda rekao je da pojedini srpski košarkaši nisu došli u klub jer je to bila odluka Saše Obradovića.

„Otprilike sve ono što smo hteli da dovedemo – doveli smo. Nije bilo nekih velikih odstupanja. Ali jeste bilo nekih događaja poput toga da se trenerima dosta široka lepeza igrača u ponudi koje su oni odbijali da dovedu. Jednostavno, nisu hteli da ih dovedu. Mi smo ove godine u ponudi imali Luku Mitrovića, Nemanju Dangubića, Nemanju Nedovića, Dragana Apića, Jaku Blažiča... Toliko o onoj priči da Nebojša Čović određuje tim ili da upada u svlačionicu“, rekao je Čović.

Iz ovoga se izvlači zaključak da je Saša Obradović taj koji nije želeo pomenute srpske igrače, što je u redu, ali gomilanje velikog broja stranaca kasnije ga je koštalo funkcije u Zvezdi.

Sa Ristovićem smo se dotakli i priče o mladim talentima gde nam je otkrio kako u kadetskom timu Zvezde stasava novi Toni Kukoč.

„Istakao bih momka koji se zove Lazar Gačić. Ima 15 godina, visok je 212 centimetara i igra na krilnoj poziciji. Novi Toni Kukoč, mi znamo da igrače ne treba da hvalimo, ali ovakav talenat se skoro nije pojavio u regionu. Član je Crvene zvezde i tamo nastupa u kadetskoj i juniorskoj ekipi. Ide dobrim putem i siguran sam da ćete o tom momku čuti mnogo toga“, kaže Ristović.

Zvezda je letos objavila da je sa supertalentovanim Gačićem potpisala višegodišnji stipendijski ugovor.

„Pre potpisivanja ugovora dobio sam samo jedan savet od roditelja, a to je da nastavim da radim još jače, više i tako ispunim svoj san da postanem prvotimac Crvene zvezde. Nisam oka sklopio noćas, bilo je puno tenzije i uzbuđenja jer ov je veliki korak , ali za sada samo jedan ka mom cilju i kao što sam rekao snu, jer smo svi u porodici veliki Zvezdaši“, rekao je Gačić i dodao:

„Sada ostaje da jako radimo, imamo dobar tim, i očekujem da se u našoj konkurenciji borimo za titulu uz napredak svih nas kao igrača“.

Pored talentovanog 15-godišnjaka Ristović je istakao i beka Partizana Ognjena Stankovića.

„Drugi igrač koji mi je interesantan – Ognjen Stanković. Nastupa u Partizanu, pravi bek kakve je Partizan izbacivao. Ta dva momka dobro da zapamtite, a ima ih još“, rekao je Ristović i dodao da se uskoro sprema Oktagon kamp na kojem će učestvovati mnogi talentovani igrači.

Kratko smo se osvrnuli i na situaciju Vanje Marinkovića koji igra u Valensiji, ali se trenutno oporavlja od povrede ramena.

„Vanja ima povredu ramena, oporavak ide odlično. Očekujem da će do ferbuara biti spreman da se vrati. U dobro je situaciji, sviđa mu se klub, grad, ali tek je krenuo u ozbiljnu košarku, tek sazreva i najbolje godine su pred njim“.

Na kraju smo se dotakli i agencije Oktagon.

„Poziv Oktagona je došao neočekivano od jednog od tri glavna senior direktora za Evropu – Marka Jelića. On mi je objasnio čitavu strukturu. Pre sedam godina otvoren je i Oktagon Evropa, a ideja je bila da se grupišu najbolji evropski agenti. Kancelarija u Beogradu pokriva ceo region bivše Jugoslavije“, zaključio je Ristović dodavši da mu je drago što je ostao u košarci u kojoj je ceo život i da uživa u poslu.

Ko je „američki Radivoj Korać“ koji je zbunio Radonjića /video/

Večiti rivali u potrazi za hemijom

Zvezda ubedljivom pobedom ušla u 2021. godinu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala