Grubo mešanje: Tirana gura svog čoveka u novu kosovsku vladu – imaće važan zadatak

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaNavijači sa transaprentom "Kosovo je Albanija"
Navijači sa transaprentom Kosovo je Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Albanije Edi Rama „vraća“ Kosovu Genta Cakaja, koji je u albanskoj vladi obavljao poslove vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova, a kako se najavljuje iz bivše stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, on će se na predstojećim vanrednim izborima na Kosovu najverovatnije priključiti njihovoj stranci DPK.

Politički analitičar Demo Beriša smatra da je to prirodan spoj, jer je Cakaj najbliži Demokratskoj partiji Kosova (DPK), kao i Edi Rama, i s toga nije neočekivano da zauzme neku visoku funkciju u kosovskoj vladi.

Ramin čovek unutar buduće kosovske vlade

„Cakaj je taj ko bi trebalo da bude most između Kosova i Albanije u spoljnoj politici, Ramin čovek unutar buduće kosovske vlade. Kosovu je inače spoljna politika najslabija karika i logično bi bilo da se opredele za Cakaja. Inače, Enver Hodžaj v.d. DPK, nalazi se u poseti Tirani i verovatno je sve stvar dogovora, jer je upravo Cakaj bio inicijator zajedničke spoljne politike Albanije i Kosova, i stoga verujem da će on biti budući ministar spoljnih poslova Kosova“, kaže Beriša.

Prema njegovim rečima, Cakaj je u Albaniji imao neku vrstu pripreme za šefa kosovske diplomatije i ukoliko Hodžaj bude premijer, Cakaj će sigurno zauzeti to mesto.

DPK ima velike izglede da pobedi

„Inače Hodžaj ima velike izgleda da preuzme vlast, jer je DPK kao opozicija pokazala da je kostruktivna kada se radi o davanju podrške bivšoj vladi tokom izglasavanja određenih inicijativa koje su bile u parlametu. To je i prva stranka koja je skinula crvene linije kada je reč o budućim partnerima u postizbornoj koaliciji. Tako da nije isključena koalicija ni sa LDK, niti sa Samoopredeljenjem“, objašnjava Beriša.

Cakaj kao iskusan diplomata, dodaje sagovornik Sputnjika, moći će da doprinese mnogo jer je stekao poznastva, iskustvo i veze u međunarodnom svetu. Beriša dodaje da u svemu ovome i Edi Rama vidi benefit za sebe.

„Ramin uticaj se mogao videti više puta i činjenica je da on pokušava da bude neko oko koga će se lomiti koplja kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu i Albanije i Kosova“, kaže naš sagovornik.

Albanski premijer pokazao ko mu je blizak

On kao primer navodi to da je tokom posete v.d. predsednika privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani izostala uobičajena procedura prilikom dolaska nekog predsednika, već ju je Rama primio u svom kabinetu, što je potpuno van protokola.

„Jasno je da Rama neće podržati Samoopredljenje jer ogranak te partije u Albaniji pravi ozbiljne probeme“, napominje Beriša.

Nadogradiće spoljnu politiku Tirane i Prištine

Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor brogradskog Fakulteta političkih nauka kaže da bi se dolaskom Cakaja za šefa diplomatije, položaj Kosova na međunardonom planu unapredio s obzirom da zastupa ideju o zajedničkoj spoljnoj politici Kosova i Albanije.

„Priština i Tirana imaju gotovo usaglašenu sevrnoatlansku politiku i tu nema odstupanja. Tako da u tom smilu neće biti nikavih promena doslakom Cakaja na tu poziciju jer sve što je ranije bilo predviđeno kao spoljnopolitički prioritet Kosova od 2008. sve je to manje–više komplementarno sa spoljnom politikom susedne Albanije,“ kaže naš sagovornik. 

U tom kontestu Cakaj kao neko ko dolazi iz Tirane, može samo da nadogradi taj već postojeći okvir zajedničke spoljne politike Kosova i Albanije. 

„Prioriteti i ciljevi već su od ranije poznati i zasnivaju se na težnji za ulazak u međunarodne organizacije, NATO, EU i to je nešto što i Tirana i Priština žele,“ dodaje profesor Đukanović. 

Podsetimo, Cakaj je nedavno na svom Tviter nalogu objavio vest o ostavci u Vladi Albanije, ne navodeći razloge za taj potez.

„Predao sam ostavku premijeru Rami kao vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove. To je bilo to, prijatelji moji: iz različitih razloga“, napisao je Cakaj na Tviteru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala