Novakov kamp ─ za budućnost Srbije

© AP Photo / Darko VojinovicNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak Đoković je tokom 2020. učinio mnogo dobrih dela, pa je godinu rešio da završi još jednim.

Najbolji teniser planete je tokom sezone konstantno pokušavao da pomogne slabije rangiranim teniserima koji su bili pogođenim pandemijom virusa korona.

Tako je, na kraju sezone, rešio da svima koji su to želeli pomogne u pripremi za sledeću – otvorivši svojevrsni kamp.

Na svojim terenima na Dorćolu, odnosno Teniskom centru „Novak“, srpski teniser je organizovao sve što je potrebno njemu i kolegama da se pripreme za 2021. godinu.

„To je kamp. Sasvim nešto novo na ovim prostorima, za sada kao neka proba. Kao neki test ili proba, sa puno igrača, momaka i devojaka, onih talentovanih, ali i profesionalaca koji su u prvih 100. Oni su tu svakodnevno, od jutra do mraka. Organizovan je čitav dan, što se tiče i teniskih treninga, i kondicionih treninga, i svega što je potrebno jednom profesionalcu“, rekao je Viktor Troicki za Sputnjik sport u nedavnom intervjuu.

Pored toga, za sve kolege i koleginice kojima je potreban, obezbeđen je smeštaj u jednom obližnjem hotelu.

U Beogradu su, osim muških tenisera, bile i Ivana Jorović i Olga Danilović, a pored naših tenisera pripreme je rano počeo bosanskohercegovački igrač Damir Džumhur.

Bilo je ukupno oko 15 ljudi, među kojima i supertalentovani junior Hamad Međedović, Marko Miladinović (499. na svetu), Boris Butulija (1326.), dubl specijalista Nikola Ćaćić...

Pored igrača sa ovih prostora Novak je ugostio i „političkog“ kolegu Vašeka Pospišila i najboljeg igrača Tunisa Maleka Džazirija.

„Posebno smo zahvalni Novaku zbog svega što je uradio ove zime za sve srpske igrače. Jednostavno - vau. Skidam kapu, Nole“, izjavio je srpski trener Petar Popović, deo stručnog štaba pomenutog Džumhura.

View this post on Instagram

A post shared by Petar Popovic (@spajn)

Pored stvari potrebnih za normalno odvijanje treninga (španer, treneri, idealni uslovi za rad), tu je i mnogo toga dostupnog za razonodu, poput stonog fudbala i stonog tenisa, društvenih igara...

Novakov trening centar ove zime postao je nešto više, ali je to daleko od potencijala koji ima i koji srpski teniser planira da ostvari.

Naime, Teniski centar „Novak“ bi u budućnosti mogao da postane mnogo, mnogo više.

U razgovoru za Sputnjik sport, novi selektor reprezentacije Srbije otkrio je da su planovi za budućnost već u toku, te da je konačni cilj pomaganje dodatnom razvijanju tenisa u našoj zemlji.

Đoković ima velike ambicije i ovogodišnji kamp bi uskoro trebalo da postane jedna velika akademija.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Novak Đoković u moru titula, milionskih donacija i kontroverzi

„Plan je da se ovaj centar unapredi i da uskoro postane jedan ozbiljan projekat, jedna ozbiljna teniska akademija. U planu je dovođenje i stručnjaka i da to postane jedan ozbiljan teniski centar u regionu, ali i u svetu. Da pravimo nove talente i da zaživi tenis u našim krajevima i u zemlji“, rekao nam je Troicki.

Novakova akademija će, ukoliko se planovi ostvare, biti ne samo ono što je potrebno našoj zemlji i ovim krajevima, nego nešto što je neophodno.

Iako je Srbija tokom 21. veka i pored Đokovića imala neke vrhunske tenisere, u sportu kao što je taj vrlo lako može doći do nekontrolisanog pada.

Primer imamo upravo u našoj zemlji, gde od odlaska Jelene Janković i Ane Ivanović teniserke iz Srbije jedva uspevaju da dođu do Top 100.

Popularni ciklus se dešava u velikom broju zemalja, osim u onima u kojima godinama, odnosno decenijama postoje sistemi koji ne dozvoljavaju pad.

Pa tako, na primer, jedna Španija neće uskoro imati novog Rafaela Nadala, ali će teniseri iz te zemlje konstantno biti među najboljih deset, dvadeset na planeti.

Austrija može poslužiti kao savršen primer navedene teze, s obzirom da je na Grend slem šampiona Dominika Tima čekala još od 1995. godine i Tomasa Mustera.

Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Ruska „velika trojka“ – pretnja Đokoviću, Federeru i Nadalu

„Moramo konstantno da radimo i da mi koji smo prošli kroz sve to ostanemo u tenisu i pomažemo mlađima, da im dajemo savete, da budemo tu uz njih, da im dajemo savete, da budemo tu uz njih i da im pomažemo. Da oni ne moraju, kao što smo mi morali, idu negde da se teniski obrazuju, da idu da treniraju širom sveta... Imaće ovde ozbiljno mesto gde će moći da napreduju, gde će sve biti posvećeno njima. To je plan, to je cilj ovoga i borićemo se da to i ostvarimo“, objasnio je Troicki.

Kako stvari stoje, Novak, Viktor i ostali uključeni u ovaj projekat svesni su postojećih potreba i potencijalnih problema.

Đoković je nekoliko puta izjavljivao da ne planira da zaboravi na tenis kada završi igračku karijeru, a nove informacije dodatno potvrđuju te tvrdnje.

Novak pokazao ćerki proslavljenog košarkaša zašto je najbolji na svetu /video/

„Baka i deka su bili u Aušvicu, ona i dalje ima istetoviran broj iz logora“

Da li će Novak ponovo plakati ili će se Federer oprostiti zlatom?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala