Ruska „velika trojka“ – pretnja Đokoviću, Federeru i Nadalu

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAndrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev
Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
I pored toga što su očekivanja bila velika, ruski teniseri su tokom 2020. godine podigli lestvicu na viši nivo.

Andrej Rubljov, Danil Medvedev i Karen Hačanov su godinu završili među najboljih 20 tenisera sveta, što broj igrača u vrhu koje ima još samo Španija.

I ne samo to, već su Rusi jedini koji u Top 10 imaju barem dva igrača – četvrtoplasiranog Medvedeva i osmoplasiranog Rubljova, dok je Hačanov 20.

Tu se, pak, završava lista visokorangiranih tenisera iz Rusije, pa do Top 100 nema više nikog, ali pomenuta ruska „velika trojka“ poseduje potencijal kakav neka država nije dugo imala.

Rusija, dakle, nema više Nikolaja Davidenka, Marata Safina i Mišu Južnog, kao ni Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu (koja, doduše, i dalje igra), ali zato ima nešto, odnosno nekog druge.

​Iako nije najbolje rangiran od pomenutih, najbolju sezonu je verovatno imao Rubljov, koji se prvi put probio u Top 10 i za to dobio nagradu u vidu pozivnice na Završni turnir u Londonu.

Hačanov nije osvojio nijednu titulu – štaviše, nije igrao nijedno finale – i on je neko ko je definitivno mogao više od pomenute trojice.

Novak Đoković i Francuskinja - Sputnik Srbija
„Krenuli smo kad je Novaku bilo teško, počela sam da učim srpski zbog njega“

Karen nije nastupio u meču za titulu još od 2018. godine i od njega se, iako ima i dalje samo 24 godine, očekuje više jer je i najstariji u ovoj grupi.

Medvedev je osvojio dve titule, manje nego Rubljovovih pet, ali je u svoje vitrine doneo dva veoma bitna trofeja – na jednom Mastersu i Završnom turniru.

Sve u svemu, Rusija može da bude prezadovoljna. A, što je verovatno još bitnije, može da očekuje velike stvari.

Danil Medvedev je titule osvojio na Završnom turniru i u Parizu, dva turnira kojima je sezona okončana, i time izbrisao neke greške iz prethodnog dela godine, ali najavio i sjajnu sledeću.

Da to, pak, ne mora da bude dobra najava naredne sezone govori činjenica da je Saša Zverev osvojio Završni turnir 2018. godine, a onda 2019. igrao jako loše.

Ipak, Medvedev nije samo osvojio Završni turnir, već je na istom došao do pobede protiv prva tri tenisera sveta – Novaka Đokovića je pobedio u grupi, Rafu Nadala u polufinalu, a Dominika Tima u borbi za trofej.

„Medvedev je, očigledno, već 'iskočio', ali bih voleo da od njega tokom godine vidim više konstantnosti. Želim da vidim da li može da postane 'novi Dominik Tim'“, izjavio je američki teniser Noa Rubin.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Rus „kvari“ sistem, postavlja standarde – i zbog toga dominira

U principu, Medvedev kaska za Timom, koji je za poziciju bolje rangiran na ATP listi od njega, ali je validno opravdanje to što je Austrijanac tri godine stariji.

Ono što Medvedevu svakako nedostaje je konstantnost tokom godine, pošto već nekoliko sezona on tokom jednog perioda izgleda potpuno nepobedivo, kao sada u Londonu, ali često i kao da nestane sa lica zemlje.

Dvadesetčetvorogodišnji Rus ima devet titula u karijeri, ali na šljaci, odnosno na Rolan Garosu na kojem nikada nije prošao prvo kolo, igra daleko lošije nego na ostalim podlogama.

Andrej Rubljov nema uspehe kao Medvedev tokom svoje karijere, iako je, doduše, vlasnik samo dve titule manje, ali mu nedostaje neki od velikih trijumfa.

Rubljov je napravio veliki skok u odnosu na prethodnu godinu, pa je umesto 22. mesta na planeti došao do pomenutog osmog.

Andrej Rubljov, ruski teniser - Sputnik Srbija
Rubljovu ne smeta zabrana: Šta god oni pričali, svi će znati da sam Rus!

Takođe je osvojio čak pet titula od svojih sedam tokom 2020. godine, ali su sve došle na manjim turnirima – Beču, Sankt Peterburgu, Hamburgu, Adelejdu i Dohi.

Iako je Medvedev igrao Grend slem polufinale, Rubljov je generalno možda bio i bolji na slemovima s obzirom da je i na US openu i na Rolan Garosu dolazio do najboljih osam.

Međutim, nije sve savršeno u njegovoj igri, pa dok je temperament nešto što je „sredio“, i situacija i dalje nije idealna.

Savršen primer je bio meč drugog kola Završnog turnira, gde je pobedom mogao da sebi potencijalno prokrči put ka polufinalu, ali je na meč loptu protiv Stefanosa Cicipasa napravio duplu servis grešku, pa potom izgubio.

„To što se desilo protiv Cicipasa zaslužuje da mu lupim šamar. On ima bogat arsenal, dobru fizičku spremu, ali mora da cilja više. To ću mu reći uskoro. Andrej mora da nauči da se ne 'raspada' u stresnim situacijama, on mora da ulazi u polufinala Grend slem turnira, da osvaja masterse...“, rekao je legendarni ruski igrač Marat Safin.

Andrej je pokazao veliki iskorak ove sezone, ono što se već neko vreme očekivalo od njega, i njegovi navijači definitivno mogu da sa puno optimizma gledaju na 2021.

Treći iz ruske „velike trojke“ je Hačanov, ujedno i najiskusniji, ali i najlošiji – što po renkingu, što po pokazanom, što po potencijalu.

Hačanov nije imao najbolju 2020. godinu, uzimajući u obzir veoma visoka očekivanja, ali je uspeo da se zadrži u vrhu, među najboljih 20 na svetu.

Na dva Grend slema je došao do trećeg kola, a pao je daleko od forme i igre koju je prikazivao 2018. godine, kada je pobedom nad Đokovićem osvojio najveću singl titulu u karijeri – Masters u Parizu.

„Što se Rubljova, Medvedeva i Hačanova tiče, Karen je najslabiji. Mora još mnogo da radi. Tehnički nije dobar kao njih dvojica“, rekao je nedavno čuveni ruski teniser Jevgenij Kafeljnikov.

Hačanovu je veliki problem taj što mu je bekhend i dalje značajno slabiji od forhenda i servisa, dok mu je i igra generalno poprilično jednodimenzionalna.

Rubljov i Medvedev su mnogo bolji od njega i u defanzivi, te mnogo lakše uspevaju da pokriju ofanzivne nedostatke, dok Karen mora da pokuša da uradi suprotno.

Andrej, Karen i Danil su budućnost ne samo ruskog, već i svetskog tenisa, ali jedna stvar „bode oči“.

Đoković, Federer i Nadal su pomerili granice i toliko puta udaljili mlade tenisere od najvećeg uspeha – osvajanja Grend slema – da se nikome više ne zamera ako taj trofej nema.

Viktor Troicki posle pobede nad Francuskom u finalu Dejvis kupa 2010. godine - Sputnik Srbija
Troicki ekskluzivno za Sputnjik: Nisam došao kao „vanzemaljac“

Tu barijeru je probio Dominik Tim ove sezone, ali u 27. godini života, što je daleko od standarda koji je „velika trojka“ postavila.

Hačanov trenutno nije ko ima realne šanse da osvoji neki Slem, ali Rubljov i Medvedev jesu.

Jasniji kandidat je svakako Danil, ali pojedini stručnjaci veće šanse daju Andreju zbog veće raznovrsnosti u igri.

Bilo kako bilo, Rusija nema zbog čega da brine što se muškog tenisa tiče. Štaviše, ima mnogo čemu da se raduje.

Medvedev je na ATP rang listi već iznad Rodžera Federera, a ako bi dogodine „pali“ i Novak i/ili Rafa, to nikoga ne bi smelo da šokira...

„Baka i deka su bili u Aušvicu, ona i dalje ima istetoviran broj iz logora“

ATP je uspeo – nema Đokovića, ali ima Federera, Nadala i Marija

Da li će Novak ponovo plakati ili će se Federer oprostiti zlatom?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala