Kineski ugao: „Udarna pesnica“ Rusije suzbija svaku vojnu pretnju sa Zapada

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnovije rusko oružje, koje je predsednik Vladimir Putin predstavio još 2018. godine, jedinstveno je i strahovito sredstvo pomoću koga Moskva može da suzbije svaku vojnu pretnju sa Zapada, piše kineski list „Sohu“. Autori članka su se osvrnuli na perspektivne ruske sisteme i objasnili šta čini savremenu „udarnu pesnicu“ Rusije.

Na početku članka se navodi da bi ruski stručnjaci vojno-industrijskog kompleksa 2021. godine mogli da predstave nove borbene sisteme, koji su u stanju da iznenade ceo svet i da uliju strah geopolitičkim protivnicima Moskve.

„Oružane snage Rusije trenutno se pripremaju da postave na borbeno dežurstvo jedinstveno naoružanje, koje nema pandana u svetu“, piše portal.

Novinari posebno skreću pažnju na rusku hipersoničnu raketu „Cirkon“ koja može da probije protivničku protivavionsku odbranu i da uništi neprijateljske brodove na velikom rastojanju. Reč je o sistemu morskog baziranja koji se u bliskoj budućnosti može instalirati na borbenim brodovima i podmornicama, piše kineski portal.

„Do danas je održano nekoliko testiranja te rakete na moru. Sve mete su pogođene, a brzina 'Cirkona' je dostizala osam maha“, podsećaju autori članka.

Takođe se navodi da će u sastav naoružanja ruske vojske biti primljen i laserski sistem „Peresvet“, predviđen za uništavanje protivničkih bespilotnih letelica.

Reč je o sistemu zahvaljujući kome Rusija može da organizuje dodatni nivo zaštite u sistemu PVO zemlje. Sistem može lako uništiti udarne i izviđačke bespilotne letelice, a takođe ima mogućnost da obara protivničke letelice, ističe se u članku.

„Bespilotne letelice predstavljaju sve veću pretnju, a lasersko oružje je efikasno sredstvo za borbu protiv njih. Rusija može zauzeti lidersku poziciju u toj oblasti“, zaključuju novinari kineskog lista.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala