Godina u kojoj su nestali milioni – u neslavnom društvu Jović, Azar i „najskuplji“ golman sveta

© AP Photo / Paul White Luka Jović
 Luka Jović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre samo godinu dana licitiralo se o tome ko će i kada oboriti rekord koji je postavio brazilski fudbaler Nejmar da Silva transferom iz Barselone u Pari Sen Žermen za astronomskih 220 miliona evra.

Kako stvari stoje, taj rekord će poput dostignuća sprintera Juseina Bolta u disciplini trčanja na sto metara, još dugo, dugo biti nenadmašiv, s obzirom na okolnosti koje su zahvatile svet, pandemijske prilike i njoj posledičnu ekonomsku krizu.

Mnogi fudbalski klubovi, čak i najveći, poput Barselone, došli su na ivicu bankrota pa je izvesno da će u narednom periodu voditi više računa o svojoj kasi i izbegavati ulaženje u rizike trošenjem velikog novca na transfere.

Tržište je reagovalo shodno tome, svega 12 igrača na svetu ima procenjenu vrednost izraženu kroz devet cifara, a veliki broj njih je pao ispod te magične granice i pitanje je da li će ikada ponovo moći da se pohvali članstvom u klubu „100 miliona“.

Na čelu neslavne liste je Eden Azar, fudbaler Real Madrida koji nikako nije uspeo da ponovi partije iz Čelsija, zapravo od odlaska iz Londona nije uspeo da svoje telo i fizičko stanje dovede do nivoa igrača vrednog stotinu miliona evra i njegova cena je tokom godine pala za pedeset odsto.

​Sada, reprezentativac Belgije na tržištu vredi 60 miliona evra, sa velikim izgledima da izgubi na ceni u predstojećem periodu, s obzirom na to da kod njega nije evidentna tendencija rasta niti vrednosti niti kvaliteta partija.

Odlazak iz engleske prestonice je uticao i na cenu Kristajana Eriksena, doskora jednog od najcenjenijih kreativnih veznih fudbalera koga je Inter dobio „za siću“, ali sa idejom da Danac donese ekipi dodatni kvalitet i potencijalno borbu za trofej u Ligi šampiona.

Očekivanja su izneverena, saigrač kapitena reprezentacije Srbije Aleksandra Kolarova nije uspeo da se adaptira na uslove igre u Italiji, ali njegova cena jeste – umesto doskorašnjih 90 miliona evra vrednost njegovih usluga na kraju godine iznosi 35 miliona.

Pad je doživeo i njegov bivši saigrač iz Totenhema, Dele Ali, momak koji nije do kraja uspeo da prihvati filosofiju Žozea Murinja što je londonskom klubu donelo gubitak od 52 miliona evra.

​Reprezentativac Engleske bi zainteresovanim klubovima mogao da bude dostupan za 38 miliona, ali je i dalje mlad, ima svega 24 godine i mnogo prostora pred sobom da povrati izgubljeno poverenje i vrednost.

Rahim Sterling sve to ima u Mančester sitiju, ali je tržište bilo neumoljivo – sa 160 miliona njegova cena je pala na 110 miliona evra, dok je prosto neverovatno šta se dogodilo sa vrednošću Kepe Arizabalage, najskupljeg čuvara mreže u istoriji fudbala.

Osamdeset miliona evra je otišlo iz kase Romana Abramoviča u Atletik iz Bilbaa, a ta investicija danas vredi svega 15 miliona i ne daje nikakvu nadu da će uloženo u nekom narednom periodu biti vraćeno.

Padove u cenama su doživeli Lionel Mesi i Antoan Grizman, zbog opšte krize i rasula u Barseloni, N'Golo Kante je postao još jedna žrtva tržišta, Pol Pogba je i dalje to zbog svog ponašanja, dok Aleksandr Lakazet ima tu nesreću da nosi dres ukletog Arsenala.

Igrači kojima je pala vrednost u 2020:

  • 1. Eden Azar (Real Madrid) –  60 miliona (pad od 60 miliona)
  • 2. Kristijan Eriksen (Inter) – 35 miliona (pad od 55 miliona)
  • 3. Dele Ali (Totenhem) – 38 miliona (pad od 52 miliona)
  • 4. Rahim Sterling (Mančester siti)  – 110 miliona (pad od 50 miliona)
  • 5. Kepa Arizabalaga (Čelsi) – 15 miliona (pad od 45 miliona)

Imuni na promene na fudbalskom tržištu nisu bili ni srpski fudbaleri, a među njima prednjači Luka Jović, za koga bi najbolje bilo da neki od predstojećih praznika proslavi na lokaciji koja nije Madrid.

Sjajni, zaista sjajni napadač sa nestvarnim talentom tavori već drugu sezonu Real Madridu, koji nikako neće moći da vrati uloženih 60 miliona evra u njegov transfer iz nemačkog Ajntrahta.

Reprezentativac Srbije ima trenutnu tržišnu vrednost od 22 miliona, što je za 45 odsto, odnosno 18 miliona manje od prethodne procene.

​U silaznoj putanji karijere je i Luka Milivojević, Kragujevčanin koji je uspeo da ponese kapitensku traku u Kristal Palasu, ali ne i da zadrži status standardnog prvotimca, zbog čega njegove usluge više ne vrede 25 miliona evra, već svega 12.

Njegov imenjak Matić je sledeći na spisku sa identičnom cenom i padom od osam miliona, a prati ih Adem Ljajić, momak kome ne ide, uprkos činjenici da je u protekloj sezoni bio više nego zapažen u redovima Bešiktaša.

Sada već bivši reprezentativac Srbije ima vrednost od pet miliona evra, što je druga najniža njegova procena još od vremena kada je kao 18-godišnjak nosio čuveni broj „22“ u Partizanu.

Petorku u neslavnoj listi kompletira Filip Kostić, fantastični levokrilni bek koji je dominirao nemačkom ligom u poslednjim godinama, ali su ga povrede i okolnosti izbacile iz ritma, što se neminovno odrazilo i na njegovu cenu.

​Ipak, u njegovom slučaju pad je mali, svega šest miliona evra, pa bi Ajntraht za njegov transfer mogao da zaradi više nego dobrih 32 miliona evra.

Vredi istaći i da je najveći pad doživeo Milan Pavkov, momak od koga je Zvezda očekivala da profitira, ali je njegova tržišna vrednost sada svega 1,2 miliona evra.

U njegovom društvu se nalaze još Aleksandar Prijović sa padom od 70 odsto na 1,8 miliona, Bogdan Planić sa nešto manjim padom, te Kolarov koji u 35. godini života ima tržišnu vrednost od 2,5 miliona evra.

Srpski igrači kojima je pala vrednost u 2020.

  • 1. Luka Jović (Real Madrid) – 22 miliona (pad od 18 miliona)
  • 2. Luka Milivojević (Kristal Palas) – 12 miliona (pad od 13 miliona)
  • 3. Nemanja Matić (Mančester junajted) – 12 miliona (pad od osam miliona)
  • 4. Adem Ljajić (Bešiktaš) – pet miliona (pad od sedam miliona)
  • 5. Filip Kostić (Ajntraht) – 32 miliona (pad od šest miliona)

► Sputnjikov sportista godine: Tihi heroj glasnih dela – Nikola Mirotić

► „Novi soj“ preti tradiciji u kolevki fudbala – igrači bolesni, a treneri uplašeni

► Godina koja je „osakatila“ sport

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala