RFPI: Vest o odustajanju Mađarske od ruske vakcine - primer lažne vesti

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcine protiv kovida
Vakcine protiv kovida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon informacije da je Mađarska odustala od kupovine ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), Ruski fond za direktne investicije saopštio je da je to primer „fejk“ vesti.

„Na žalost, današnja vest agencije Rojters o odluci Mađarske da ne naručuje rusku vakcinu protiv virusa korona je još jedan primer da mediji od ugleda objavljuju lažne vesti“, kažu u RFPI.

Ruski fond za direktne investicije saopštio je i da nastavlja saradnju sa nadležnim mađarskim organima na odobrenju vakcine. Kako kažu, spremni su da isporuče neophodne količine u periodu od januara do marta naredne godine.

Mađarska je 28. decembra već dobila prvu partiju vakcina i spremni smo da u potpunosti isporučimo neophodne količine vakcine u periodu od januara do marta 2021. godine. RFPI sarađuje sa nadležnim institucijama u Mađarskoj na dozvoli za vakcinu“, kažu u RFPI.

Ranije danas agencija Rojters je objavila da je Mađarska odustala od kupovine ruske vakcine protiv virusa korona i namerava da preparat kupi putem mehanizama snabdevanja EU ili direktno od Kine.

Razlog je, piše agencija, u „nedostatku kapaciteta za proizvodnju vakcina“.

Tim povodom reagovao je i poslanik Dume i akademik Ruske akademije nauka Genadij Oniščenko koji smatra da je odustajanje Budimpešte od kupovine vakcine u velikoj meri povezano s politikom.

„Mađarima ni ne treba velika količina, mala je zemlja. Zbog toga, pre svega, u svemu tome vidim političke motive. Što se tiče Kine tu je reč o višim cenama, a mi smo, koliko shvatam, predlagali da na bazi naše dokumentacije pokrenu sopstvenu proizvodnju vakcine, to bi za njih bilo daleko povoljnije i po ceni, a zatim bi mogli i da izvoze“, kaže Oniščenko.

Mađarska je prva evropska zemlja koja je dobila uzorke ruske vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala