„Novi soj“ preti tradiciji u kolevki fudbala – igrači bolesni, a treneri uplašeni

© AP Photo / Bernat ArmangueDetalj sa utakmica Liverpul-Totenhem
Detalj sa utakmica Liverpul-Totenhem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sastavni deo novogodišnjih praznika kroz istoriju su turneja „Četiri skakaonice“, ruska salata, Bečki koncert i – produženi program engleske fudbalske Premijer lige, tradicionalno najaktivnijeg sportskog takmičenja u periodu prelaska iz stare u novu kalenadarsku godinu.

Nažalost, mnoge tradicije su srušene u ovoj godini obeleženoj pandemijom virusa korona koji odbija da dozvoli čovečanstvu da nastavi život normalnim tokom, pa je time ugroženo i odigravanje utakmica u „kolevki fudbala“.

Takozvani novi soj virusa kovid-19 se pojavio na Ostrvu i izazvao potpuni haos zbog čega su mnoge svetske države zabranile letove iz Velike Britanije, čak i za svoje državljane, što, vredi pomenuti, Srbija nije učinila.

U periodu od 21. do 27. decembra utvrđeno je 18 slučajeva zaraze među fudbalerima i članovima stručnih štabova, što je najveći broj pozitivnih nalaza od početka pandemije.

Prethodnih dana se pojavila informacija da bi rukovodstvo italijanske Serije A moglo da zatraži dozvolu za obaveznu vakcinaciju fudbalera i učesnika fudbalskih utakmica u elitnom takmičarskom rangu države na Apeninima.

Zbog toga su nadležni poslegli za odlukom o otkazivanju, odnosno odlaganju utakmica – to se dogodilo najpre u slučaju duela između Mančester sitija i Evertona, zbog činjenice da je u taboru kluba čiji tim vodi Pep Gvardiola utvrđen veći broj zaraženih osoba.

​Nadležne posebno brine navodna tvrdnja da je novi soj virusa 70 odsto prenosiviji od prethodnog, zbog čega su uvedene nove mere, nove restricije, ali i nova pravila za testiranje, naročito u sportskim klubovima.

Zbog svega, sve su češći glasovi za to da se takmičenje u Premijer ligi suspenduje na određeni period, dok se talas virusa ne smiri kako ne bi došlo do dodatnog širenja i ugrožavanja zdravstvene sigurnosti.

Pojedini klubovi čak razmatraju da zatvore svoje trening centre i otkažu utakmice, kako u Premijer ligi, tako i u ostalim takmičenjima – FA Kupu, Liga kupu i međunarodnim ligama koje su već u toku.

Aktuelni protokol nalaže da ekipa može da se nađe na terenu ukoliko ima 14 zdravih igrača, dakle startnu postavu i trojicu rezervnih, ali u aktuelnim okolnostima sve je više zagovornika ideje da se takmičenje prekine na određeni period, kako bi se stvari koliko-toliko normalizovale.

Stvari ne idu ka tome, potvrđuje i slučaj utakmice između Fulama i Totenhema, koja je odložena na zahtev ekipe u kojoj nastupa srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović.

„Fulam je zatražio da se utakmica odloži zbog značajnog povećanja broja zaraženih, kao i zbog igrača kod kojih su primećeni simptomi. Premijer liga je konsultovala medicinske stručnjake i donela je odluku o odlaganju utakmice kao preventivne mere“, navedeno je u saopštenju Premijer lige.

​Dalje, navedeno je da u drugim klubovima ima manje zaraženih, ali britanski mediji navode da veliki problem postoji u nižim ligama i da su tu klubovi već spremni da zatvore stadione i trening centre.

U diskusiju se uključio i novi menadžer Vest Bromviča, iskusni Sem Olerdajs, koji je podržao ideju da se sezona suspenduje na dve nedelje ne bi li se sačekalo na promenu okolnosti i eventualni pad broja zaraženih.

„Ja imam 66 godina i poslednje što mi treba je da zakačim virus. Verovatno bi igrači to prevazišli, ali je teško za nekoga poput mene. Veoma sam zabrinut, kako za sebe, tako i za fudbal. Imali smo jednog pozitivnog ove nedelje. Virus izgleda da se šunja okolo bez obzira na to šta mi radimo. Ako će nam pauza pomoći, onda bi trebalo do da probamo i potom da produžimo sezonu, ako bude bilo potrebe“, rekao je Olerdajs.

Britanski mediji su preneli i da su inspektori utvrdili veliki broj kršenja protokola u klubovima, što doprinosi ideji o prekidu sezone, kako bi se svi „sabrali“ i poštovali propisana pravila.

Stiv Brus, menadžer Njukasla, takođe se založio za pauzu, tvrdeći da fudbaleri koji su preležali virus ne mogu da se vrate u trenažni proces, zbog čega ima veliki problem sa sastavljanjem tima.

Premijer liga i dalje veruje da će sve utakmice zakazane za period od 1. do 4. januara biti odigrane, iako je velika verovatnoća da u narednim danima bude još slučajeva zaraze.

Vredi istaći da je planirano da u prva četiri dana 2021. godine bude odigrano 17. kolo – svih deset utakmica.

Premijer liga, 17. kolo

petak
18.30 Everton – Vest Hem
21.00 Mančester junajted – Aston Vila

subota
13.30 Totenhem – Lids
16.00 Kristal Palas – Šefild junajted
18.30 Brajton – Vulvs
21.00 VBA – Arsenal

nedelja
13.00 Barnli – Fulam
15.15 Njukasl – Lester
17.30 Čelsi – Mančester siti

ponedeljak
21.00 Sautempton – Liverpul

► 

► 

► 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala