Legenda Partizana za Sputnjik: Kako je policija „privela“ Kralja u vreme pada Čaušeskua

© Sputnik / Vladimir Akimov / Uđi u bazu fotografijaNikolae Čaušesku
Nikolae Čaušesku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Partizan je u sezoni 1989/90 pod komandom Ivana Golca igrao atraktivan i efikasan fudbal, a kao nepremostiva prepreka na putu ka polufinalu Kupa pobednika kupova našao se Dinamo Bukurešt. Posebno je interesantna priča i način na koji su crno-beli „dovukli“ tadašnjeg trećeg golmana ekipe - Ivicu Kralja u Podgoricu, jer je u priču bio umešan SUP!

Fahrudin Omerović bio je prvi golman tima koji je u spektakularnom dvomeču elminisao Seltik, u jednom od najluđih mečeva koji je odigran u Glazgovu, gde je bilo 5:4 za Škote, da bi posle toga Partizan nokautirao i Groningen.

Na red je stiglo odmeravanje snaga u četvrtfinalu sa Dinamom iz Bukurešta, a pošto je drugi golman Goran Pandurović bio povređen, Golac je bio primoran da pozove upomoć Ivicu Kralja koji je ostao u Beogradu, dok se ekipa u Podgorici spremala za revanš s Dinamom.

U Bukureštu su crno-beli poraženi 2:1, pa im je i jedan gol u Crnoj Gori, gde su igrali zbog suspenzije stadiona u Humskoj, bio dovoljan za polufinale Kupa pobednika kupova.

​U razgovoru za Sputnjnik Ivan Golac, koji je sedeo na klupi „parnog valjka“, objasnio je kako je državni vrh pomogao da se pronađe i „privede“ Kralj, koji će kasnije izrasti u vrhunskog reprezentativnog golmana, prvog čuvara mreže reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine i na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji dva leta kasnije. 

„Prvo moram da kažem da je Kralj sa svega 16 godina bio na klupi u onoj istorijskoj utakmici protiv Seltika u Glazgovu, a što se tiče Dinama i toga da je SUP morao da interveniše, to je posebna priča“, kaže Golac. 

On se pred veliki duel našao u još većem problemu...

Pandurović je bio povređen, a nisam želeo da samo sa Omerovićem igramo revanš protiv Dinama, pa smo iskoristili pomoć uticajnih prijatelja. Imali smo zaista dobre prijatelje u državnom vrhu, sposobne ljude koji su mogli da nađu iglu u plastu sena za sekund“, dodaje Golac.

Tada velika golmanska nada je trebalo da bude dostupna klubu, ali to nije bio slučaj.

„Zvali smo Kralja iz Podgorice, nismo ga zatekli kod kuće u Beogradu. I zaista, ekspresno su ga pronašli, pravi profesionalci, nisu amateri kao što zna da bude slučaj kod nas. Kralj je seo na prvi voz i stigao u Crnu Goru“, kaže Golac.

Nije bilo potrebno postavljati bilo kakva pitanja bivšem defanzivcu Partizana i treneru crno-belih, stvari su se prosto nadovezivale jedna na drugu... Odmah je usledilo pojašnjenje zbog čega je srpski velikan morao u Crnoj Gori da igra revanš, umesto u Humskoj.

„Nažalost, istorijska utakmica protiv Groningena u Humskoj skupo naš je koštala. Nakon što smo prethodno izbacili Seltik, severna i južna tribina su bile zatvorene sat i po pred početak susreta jer su bile popunjene, igla nije mogla da padne. I desilo se to da je utakmica koju smo dobili 3:1, kod tog poslednjeg našeg gola uleteo na teren navijača sa istoka. Zbog tog nesrećnog trenutka, ponovo smo kao i protiv Seltika, s kojim smo igrali u Mostaru, morali na neutralan stadion zbog suspenzije, pa smo protiv Dinama morali da igramo van Beograda, a izbor je pao na Podgoricu“.

Prvi meč odigran je u Bukureštu i to neposredno pošto je predsednik, ujedno i najveći rumunski diktator Nikulae Čaušesku pogubljen posle revolucije koja je počela sredinom decembra 1989. godine.

Stadion Partizana - Sputnik Srbija
Golac za Sputnjik o „rimskom“ Partizanu: Cela ta priča... Molim vas, budimo ozbiljni

Surovom diktatoru i njegovoj supruzi bilo je suđeno za ubistva hiljada ljudi.

Zločini zbog restrikcija struje i smrzavanja naroda okarakterisani su kao genocid od strane tužioca, a Golac je u razgovoru evocirao uspomene i na gostovanje u Rumuniji u kojem je Partizan u prvom meču poražen rezultatom 2:1.

„Dočekali su nas vrlo lepo. Čaušesku je ubijen 1989. godine, a nas su vodili u obilazak njegove prelepo uređene palate. Organizovali su nam obilazak posle treninga. Osećalo se i tada u Bukureštu da nešto lebdi u vazduhu, osećala se napetost, neprijatno je nekako bilo u samom Bukureštu. Iza njih je bio mračan period, konačno su se rešili jednog umobilnika i diktatora“, rekao je Golac.

Prema navodima našeg sagovornika, uprkos velikoj krizi Rumuni su se pokazali zaista kao odlični domaćini.

„Bilo je to teško vreme, to je bio pad jednog diktatora, tog njegovog surovog režima. Nažalost, nismo uspeli u tom dvomeču sa Dinamom, koji je imao vrhunsku ekipu koja je deset godina bila na okupu, dok smo mi bili na putu da stvorimo nešto. Branio im je Stelea, bili su tu Popesku, Kraus, sjajna zaista ekipa koju je vodio Mirčea Lučesku, s kojim sam se kasnije sretao u Ukrajini gde je on vodio Šahtjor, a ja sedeo na klupi Karpata“, završio je razgovor Ivan Golac.

Na utakmici odigranoj u Podgorici Kralj nije nastupao, a nedelju dana ranije, meč prvog kola, obeležili su veliki sukobi crno-velih navijača i pripadnika policije, potom i dve navijačke grupe, zbog isecanja petokrake iz grba Partizana od strane domaćih i uzvratnog skandiranja simpatizera beogradskog tima „Alea, alea, sekuritatea“.

Duel u Crnoj Gori je protekao bez incidenata, ali uz burnu podršku crno-belih koji su na kraju pognutih glava morali da se vrate u prestonicu, tada Jugoslavije, a danas Srbije. 

► Grof Božović za Sputnjik: Na Marakani lopta drugačije skače

► Ispratili smo Maradonu i Kobija, Antaru i Petka, ali i Bobanu – šampionku sa tragičnom sudbinom

► „Novi soj“ preti tradiciji u kolevki fudbala – igrači bolesni, a treneri uplašeni

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala