Grof Božović za Sputnjik: Na Marakani lopta drugačije skače

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMiodrag Grof Božović
Miodrag Grof Božović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Miodrag Grof Božović stručnjak koji je osvojio titulu sa Crvenom zvezdom i koji je vodio sedam ruskih klubova, što govori o tome koliko je cenjen i poštovan u najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu, od juna meseca je bez angažamana i uživa u njegovoj Crnoj Gori. U novogodišnjem intervjuu za Sputnjik pričao je o Zvezdi, Srbiji, Rusiji, Andriji Živkoviću.

Prošlo je šest meseci otkako ste napustili Krila Sovjetov i otkako ste bez kluba, da li vam nedostaje fudbal?

─ Korektno sam se rastao sa ljudima iz kluba Krila Sovjetova, nismo imali nikakve probleme. Samara je jedan jako lep grad, ali namestila se takva situacija i razišli smo se. Ovakav fudbal bez gledalaca i kada nema atmosfere malo gledam. Čudno mi je, nemam taj neki osećaj kada vidim prazne stadione, pa ne bi bilo preterano ni da kažem da mi ne nedostaje. Ne znam zapravo kome se to uopšte dopada.

S obzirom na to da ste vodili čak sedam klubova u Rusiji, kako je raditi u tolikoj zemlji?

─ Imao sam sreće da sam otišao u dobar klub u Rusiji, Amkar iz Perma. Nasledio sam jedan dobar tim, posle dobrog trenera. Posle toga sam vodio još šest različitih klubova. Nije bilo teško da napravim rezultat, menjao sam klubove, ali samo zato što su me tražili. To je bio dokaz da cene ono što radim i kako radim. Nekada nisu najvažniji rezultati i trofeji, već napredak igrača.

U svakom klubu bili ste lepo dočekani i ispraćeni, možete li da povučete paralelu između Rusa i Srba? Običaji, kultura, mentalitet...

─ Nigde nije gostoprimstvo kao u Srbiji i Crnoj Gori. Ali, i Rusi su slični nama, vole da vas ugoste, upoznaju s porodicom. Vole da se druže samo što je to izraženije u manjim gradovima, tu su ljudi više socijalni. Moskva je toliko velika i zato je zovu „grad jednog susreta“, više ne možete da postignete. U manjim gradovima imaju imaju više vremena da se posvete prijateljima. Nosim izuzetno pozitivna iskustva iz Rusije, s tim što kao i svuda ima odstupanja, a meni je bilo lako da se adaptiram jer dobro govorim jezik. Uvek sam pre za istok nego za zapad. Radio sam i na zapadu, možda su tamo napredniji po tehnologiji, ali uvek dajem glas za istok.

Srpski golman Marko Dmitrović sa 11 piva za svaki gol koji mu je dao Leo Mesi - Sputnik Srbija
Dmitrović za Sputnjik: Stiglo pivo od vanzemaljca Mesija, popiću jedno za Novu godinu

Iz ruskih medija je „servirana“ priča da ste jedan od kandidata za selektora Srbije da li je bilo kontakata sa ljudima iz FSS?

─ Nije bilo nikakvog kontakta. Ne znam odakle ta informacija, niko me nije kontaktirao, ali moram da priznam da sam ponosan na samo pominjanje mog imena. Ja sam trener koji voli profesionalno da radi, sa jednom takvom ekipom i takvim igračima, normalno da bih voleo da radim. Ali, hajde da ne pričamo o tome šta bi bilo kad bi bilo....

Možemo li onda bar o tome šta nedostaje Srbiji da bude prava reprezentacija, pravi jedan tim. Vrhunski igrači, ali rezultati uvek izostanu. Škotska je poslednji, ujedno i najbolniji primer. I posle 20 godina „orlovi“ neće odleteti na Evropsko prvenstvo, šta je uzrok?

─ Ključ uspeha je atmosfera. Koliko sam između redova pročitao i shvatio u reprezentaciji Srbije su vladale neke različite struje, a ukoliko je to tačno, onda me ne čudi takav epilog čitave priče. Atmosfera je najvažnija, ukoliko nema atmosfere, nema ni rezultata. Holandija je imala godinama taj problem jer imaju dosta Surinamaca. Igrači jednostavno moraju da shvate da su na istom zadatku. Bitno je da Srbija napravi atmosferu, kao što je bilo kod Radomira Antića i Slavoljuba Muslina, onda će doći i rezultat.

Da li ste iznenađeni što su Škoti slavili usred Beograda?

─ Nisam. Zato što je fudbal jedna mnogo teška igra, gde u jednom danu u jednoj utakmici svako može svakog da pobedi, ukoliko se ne pripremite na pravi način. Kod nas je pred svaku utakmicu, još otkad je bila Jugoslavija, uvek neki veliki meč bio meč decenije, stoleća, pravila se ta atmosfera pobeda ili smrt. Moguće da je to bio uzrok da su igrači bili u grču. Žao mi je što je Mitrović bio taj koji je promašio penal, jer penali su uvek rulet i ne šutiraju se nogom, nego glavom. O Mitrovim kvalitetima ne treba trošiti reči, pa ja sam na jednom meču promašio dva penala.

Andrija Živković je nedavno izjavio i iznenadio javnost da ste ga zvali u Crvenu zvezdu kada je bio na izlaznim vratima Partizana, šta Grof kaže na pomenutu temu?

─ To je sve tačno. On je bio jedan od najvećih talenata u novijoj srpskoj fudbalskoj istoriji. Trebalo je da napravi više u karijeri, tu se negde izgubio. Kada je imao problema s Partizanom, hteli smo da ga dovedemo u Zvezdu, ali nije hteo.

Da li je pogrešio?

─ Ne znam da li je pogrešio. Bio je neverovatan talenat. Nadam se da će uspeti da revitalizuje karijeru sada u PAOK.

Kako red nalaže da završimo sa Crvenom zvezdom. Vaš bivši klub izvukao je na žrebu za Ligu Evrope slavni Milan. Može li tim Dejana Stankovića da se nosi sa Italijanima?

​─ Sigurno da Zvezda može da pobedi, ali Milan je favorit. Ne treba sada samo da krene priča kako je to istorijska utakmica. Na Marakani lopta drugačije skače i biće ogromna prednost ukoliko bude navijača. Sigurno da su crveno-beli onda jači 30 do 40 odsto, mada nisam optimista. Što se tiče Stankovića, sećamo se svi kako je bio osporavan, a uspeo je u prvoj sezoni da prezimi u Evropi, to govori o njegovom kvalitetu“, poručio je za Sputnjik Miodrag Grof Božović, koji će Novu godinu dočekati u Crnoj Gori.

► Srbin iz dijaspore, a igra fudbal? Smeši mu se dres Zvezde

► Skandal u Arsenalu: Albanac odgurnuo saigrača da bi zaštitio Albanca iz protivničkog tima /video/

► Gore društvene mreže: Najbolji gol svih vremena /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala