Moskva osudila napad u Jemenu, zalaže se za objektivnu istragu

© Sputnik / Evgeny BiyatovRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odlučno osuđuje napade na aerodromu u Adenu gde su se nalazili članovi nove vlade i zalaže se za detaljnu i objektivnu istragu. U eskploziji na aerodromu poginulo je 16, a ranjeno 60 ljudi.
„Zalažemo se za detaljnu i objektivnu istragu. Izražavamo saučešće porodicama i prijateljima poginulih“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se i da je napad dokaz da je neophodno što pre početi kompleksnu političku normalizaciju u zemlji pogođenoj vojno-političkom krizom.

„Uvereni smo da ako svi učesnici unutarjemenskog konflikta ne budu postigli kompromis neće biti moguće rešiti brojne probleme u zemlji, uključujući osiguravanje potrebnog nivoa bezbednosti društva, kao i odlučnu borbu protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa“, ističu u ruskom Ministarstvu.

Jemenske vlasti su prethodno saopštile da je aerodrom u Adenu bio meta raketnog napada. Vlasti sumnjaju da iza napada stoje ustanici iz husitskog pokreta „Ansar Ala“, ali jedan od njihovih predstavnika je rekao da pokret nema veze s napadom i da su eksplozije rezultat svođenja računa između vladinih snaga i različitih grupacija.

Takođe ranije danas u Aden je iz Saudijske Arabije stigla nova jemenska vlada. Aden je privremena preestonica međunarodno priznatih jemenskih vlasti nakon što su ustanici husiti zauzeli glavni grad Sanu i sever zemlje.

Podsetimo, ministri su se u Aden vraćali nakon što su prošle nedelje položili zakletvu u okviru rekonstrukcije vlade nakon dogovora sa separatistima na jugu. Jemenska međunarodno priznata vlada tokom građanskog rata uglavnom radi iz samoinicijativnog egzila u saudijskoj prestonici Rijadu.

Formiranje nove vlade smatralo se velikim iskorakom ka smirivanju neprijateljstava između međunarodno priznate vlade koju podržava Saudijska Arabija, separatista sa juga Jemena koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i proiranskih pobunjenika Huta koji kontrolišu veći deo teritorije na severu Jemena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala