„Zastavin“ „pucanj“ do Havaja: Srpski „kalašnjikov“ osvaja Ameriku

Pratite nas
Jedina industrija koja je tokom epidemije virusa korona u Americi beležila porast, bila je industrija prodaje oružja. Među najprodavanijim puškama kojima su američki građani pružili poverenje, nalazi se puška srpske proizvodnje, poluatomatski karabin izrađen po ugledu na „kalašnjikov“, Z-PAP, koji je proglašen za najbolju pušku svih vremena.

Priča o uspehu srpskog „kalašnjikova“ u SAD počela je krajem januara ove godine, kada je ovaj model predstavljen na najvećem američkom sajmu naoružanja, „Shot Show“ u Las Vegasu.

Usledilo je njeno testiranje u nezavisnom institutu Nacionalnog udruženja za oružje (NRA), gde je puška proglašena za najbolju, a kao šlag na tortu došla je objava na društvenim mrežama nekadašnjeg košarkaša Crvene Zvezde i Partizana, a sada NBA zvezde Džejmsa Gista, da je kupio ovu pušku.

Srpska puška osvojila Ameriku bez reklame

Ovakav put srpskog „kalašnjikova“ je za izvršnog direktora za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju u kompaniji „Zastava oružje“ Zorana Šušića bila presudna za uspeh srpskog „kalašnjikova“ na američkom tržištu.

„Ono što je najbitnije je kvalitet proizvoda. Ne treba zaboraviti da se ’kalašnjikov‘ pravi u 100 miliona primeraka. Drugo, reklama naše firme ’Zastava Arms USA‘ nije bila plaćena, nego je naše oružje testirano u NRA institutu i eksperti za testiranje svog svetskog oružja ocenili su ga kao najsavršenije oružje na tržištu Amerike“, objašnjava Šušić.

Objašnjavajući šta srpsku pušku razlikuje od drugih u njenoj klasi i čini je toliko dobrom, Šušić napominje da jedino sistem „kalašnjikov“ ima puno obnavljanje zatvarača.

„Njega možete da potopite u pesak ili vodu. Ne smeta mu pustinjski pesak i dalje ima funkciju. U odnosu na ostale puške tog ranga, osnovna karakteristika naše puške je puno obnavljanje zatvarača. Naša puška je poluatomatska varijanta izvedena iz automatske puške M70 ’kalašnjikov‘“, kaže on.

Izvoz oružja u Ameriku povećan 60 odsto

Pored toga što je funkcionalan u svim vremenskim uslovima, ovaj poluatomatski karabin odlikuje i pouzdan i bezbedan tip mehanizma za okidanje, kao i odlično izbalansiran polimerski kundak. Pri tome je male dužine (960 cm) i lagan (3,6 kg).

Razne varijante „kalašnjikova“ „Zastava oružje“ počela je serijski da proizvodi od 1964. Prvi model koji je te godine ušao u serijsku proizvodnju, bio je poluatomatski karabin M59, a iste godine fabrika formira samostalni razvoj konstrukcije proizvoda. Tada počinje i serijska proizvodnja automatske puške, koja će 1967. poneti ime M67, a na osnovu nje inženjeri „Zastava oružja“ 1969. razvijaju model koji će poneti ime M70. Na osnovu ove puške, koju koriste brojne armije sveta, razvijena je i Z-PAP.

O uspehu srpskih oružara u Americi dovoljno govori podatak da je kragujevačka fabrika oružja u poslednjih 11 meseci izvezla oko 150 tona raznih modela sportskog oružja, povećavši izvoz u tu zemlju za 60 odsto. „Zastavino“ oružje, a time se Šušić najviše ponosi, prodaje se u svih pedeset američkih saveznih država, uključujući i Havaje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala