Vlada Crne Gore traži od Srbije da izruči Svetozara Marovića

© AFP 2023 / ARIS MESSINIS /Svetozar Marović
Svetozar Marović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Crne Gore obnovila je zahtev Srbiji za izručenje bivšeg visokog funkcionera opozicionog DPS-a Svetozara Marovića, izjavio je potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Abrazović je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je obnovljeni zahtev za izručenjem Marovića upućen u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom.

Crnogorska vlada smatra da je opravdan zahtev za izručenje čoveka koji je, kako je naveo Abazović, personifikacija kriminala, preneo je Tanjug, pozivajući se na „Vijesti“.

„Krajnje je kompromitujuće da Marović, koji je priznao da je na čelu kriminalne grupe slobodno šeta drugom državom, a njegov sin obavlja aktivnosti u biznisu“, kazao je Abazović.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je zahtev poslat DHL-om uoči konferencije za novinare.

​Podsetio je da je prethodna vlada već jednom slala molbu.

„Posle te molbe prethodne vlasti su slale i dve urgencije. Sada imamo da se drugi put uručuje molba. Nije u praksi međunarodnih odnosa da se molba ponavlja u razmaku od godinu, ali ni da susedna država ne odgovori službenim putem na zahtev. Pošto se to do sada nije desilo iz razloga koje mi ne možemo znati, mi ponavljamo ovu molbu“, kazao je Leposavić.

On je dodao da je molba za izručenje poslata na osnovu dva međunarodna akta — bilateralnog ugovora sa Srbijom o izručenju i Evropske konvencije o ekstradiciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala