Ruski dron prvi put koristio navođene rakete

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaDron "Orion" kompanije "Kronštadt"
Dron Orion kompanije Kronštadt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bespilotna letelica „Orion“ lansirala je navođene rakete malih dimenzija. Oružje ove klase prvi put se koristi na ruskim bespilotnim letelicama, rekao je za Sputnjik izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.
„Tokom ispitivanja bespilotna letelica 'Orion' izvela je efikasno gađanje navođenim raketama po ciljevima na poligonu. On je ovim postao prvi ruski dron koji koristi ovu vrstu oružja. Ujedno je razrađena i upotreba navođenih bombi", rekao je izvor.

Sagovornik agencije naglasio je da će masovna upotreba „Oriona“ u vojsci „vratiti paritet sa potencijalnim neprijateljem u ovoj klasi opreme“.

Ruski jurišni dron Orion - Sputnik Srbija
Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo jurišni dron „Orion“

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je na proširenom zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane 21. decembra rekao da je prvi bespilotni sistem „Orion“ već počeo da ulazi u vazduhoplovne snage. U kalendaru ruskog Ministarstva odbrane za 2021. godinu, bespilotna letelica „Orion“ prvi put je zvanično prikazana sa bombama KAB-20.

Razvoj novog drona započet je 2011. godine po nalogu Ministarstva odbrane Rusije. „Orion“ je napravljen u okviru istraživačko-razvojnog rada „Inohodec“ i spada u klasu dugoletnih aparata, može da leti do jednog dana na srednjim visinama. Njegova maksimalna poletna težina je 1.100 kilograma, a borbeno opterećenje do 250 kilograma.

Potpisivanje prvog serijskog ugovora za isporuku dronova „Orion“ između Ministarstva odbrane i kompanije „Kronštadt“ je nastalo na forumu „Armija-2020“. Prvi set bespilotnog kompleksa prebačen je u eksperimentalnu vojnu eksploataciju u aprilu 2020. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala