Putin danima nije ispuštao telefon iz ruku kako bi rešio sukob u Karabahu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin razgovara telefonom
Putin razgovara telefonom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ispričao je da je ruski predsednik Vladimir Putin rešavao konflikt u Nagorno-Karabahu danima ne ispuštajući slušalicu iz ruku.
„Rusija je odigrala ključnu ulogu kako bi krvoproliće bilo zaustavljeno“, istakao je portparol ruskog lidera za televiziju „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, svetska zajednica ne bi smela da dozvoli aktivna borbena dejstva u blizini naših granica 2020. godine.

„U datom slučaju odgovorni stav Putina i njegovi napori da se to zaustavi – naravno, mnogo vrede, teško ih je preceniti“, dodao je on.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Bakuu - Sputnik Srbija
Erdogan: Ruski predsednik odigrao važnu ulogu u rešavanju situacije u Karabahu

Peskov je primetio da je to pitanje uspešno rešeno samo zahvaljujući održavanju dobrih i konstruktivnih odnosa sa Bakuom i Jerevanom, koji su zasnovani na međusobnom poštovanju.

„Ne možemo ni da zamislimo šta je Putin trebalo da kaže Bakuu i Jerevanu da bi se okončao sukob, jer se predsednik zaista lično time bavio i mnogo, mnogo dana je proveo sa telefonskom slušalicom u rukama“, istakao je portparol Kremlja.

On je dodao da je Putin takođe razgovarao i sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pandemija nije uticala na Putinov rad

Istovremeno, Peskov je rekao da pandemija virusa korona nije dovela do promene suštine rada ruskog predsednika, za kojeg je najvažniji - rezultat.

Odgovarajući na pitanje da li se Putin promenio tokom protekle godine zbog pandemije, portparol je odgovorio odrično.

On je konstatovao da je „svet postao drugačiji“ i da je rad predsednika Rusije „prešao u antikrizni režim, ali da apsolutno nije pretpeo nikakve promene“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin o moralnom usponu ruskog naroda tokom pandemije: To nam je u krvi
„Možda vizuelno jeste – da, predsednika smo više videli na video-konferencijama, ali se suštinski ništa nije promenilo“, objasnio je Peskov.

Kako je rekao, sačuvan je i tempo neophodnih radnih putovanja šefa države, iako ih je manje nego pre.

Za Putina je forma uvek sekundarna, dok je na prvom mestu ipak sadržaj, a glavni su rezultati rada“, nastavio je predstavnik Kremlja i dodao da, ukoliko taj rezultat može da bude dostignut tokom video-konferencije, u tom slučaju Putin pribegava takvom načinu rada.

„Ukoliko je potrebno negde otići, neposredno pružiti neku moralnu ili konkretnu podršku putem suštinskih sastanka, on tada odlazi i čini to“, dodao je Peskov.

Rusija spremna na neprijateljske akcije drugih zemalja

On se osvrnuo i na neprijateljske poteze drugih zemalja, rekavši da je Moskva spremna i na njih i da smatra da će se takve pojave nastaviti i naredne godine.

„Rusija je veoma važna učesnica međunarodne zajednice. I, bez obzira na sve nesuglasice koje možemo da imamo sa drugim zemljama, mi ćemo se, naravno, jasno orijentisati na svoje crvene linije – one nikada neće nestati. Rusija je spremna na bilo koje neprijateljske pojave koje, nažalost, neće nestati sledeće godine“, zaključio je Peskov.

Pročitate još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala